Kansanäänestys: Tyynellämerellä sijaitseva Uusi-Kaledonia säilyy osana Ranskaa

Itsenäistymistä vastusti reilut 56 prosenttia äänestäjistä.

Uusi-Kaledonia (Ranska)
Ihmiset äänestämässä itsenäisyydestä 4. marraskuuta  Noumeassa, Uudessa-Kaledoniassa.
Uudessa-Kaledoniassa äänestyspaikoille muodostui jonoja.Theo Rouby / AFP

Tyynellämerellä sijaitsevan Uuden-Kaledonian asukkaat ovat äänestäneet itsenäistymistä vastaan kansanäänestyksessä. Itsenäistymistä vastusti ja Ranskaan kuulumista kannatti 56,4 prosenttia äänestäjistä, kun lähes kaikki äänet oli laskettu. Äänestysaktiivisuus oli lähes 80 prosenttia.

Äänestystuloksen selvittyä Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi olevansa erittäin ylpeä siitä, että Uusi-Kaledonia säilyy osana Ranskaa. Macronin mukaan tulos osoittaa luottamusta Ranskan tasavaltaan.

Australian itäpuolella sijaitsevassa saariryhmässä on huomattavat nikkelivarannot. Ranska tukee Uutta-Kaledoniaa vuosittain 1,3 miljardilla eurolla.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Kansanäänestyksen järjestäminen oli osa vuonna vuonna 1988 alkanutta rauhanprosessia, joka päätti levottomuudet. Uudessa-Kaledoniassa puhkesi väkivaltaisuuksia alkuperäisväestö kanakkien ja Ranskan joukkojen välillä 1980-luvulla. Väkivaltaisuuksissa kuoli kymmeniä ihmisiä.

Kansanäänestyksestä sovittiin vuonna 1998 solmitussa sopimuksessa. Sopimus mahdollistaa vielä kahden itsenäistymisäänestyksen järjestämisen ennen vuotta 2022.

Uudessa-Kaledoniassa on 270 000 asukasta. Asukkaista noin 40 prosenttia kuuluu alkuperäisväestä kanakkeihin ja eurooppalaistaustaisia on noin 27 prosenttia.

Ranska liitti Uuden-Kaledonian itseensä vuonna 1853. Aluksi Ranska käytti saariryhmää rangaistussiirtolana.

Lisää aiheesta:

Pieni Uusi-Kaledonia äänestää itsenäisyydestä – saarelaiset ottavat kantaa Ranskasta irrottautumiseen

Lähteet: AFP