1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Italian EU-vastainen linja saa tukea Ylen haastattelemilta roomalaisilta – "Olemme noudattaneet säästökuuria ja se on lisännyt kurjuutta"

Asenteet EU:ta kohtaan ovat Italiassa pohjalukemissa.

Italia
Simona.
Simona.Petri Burtsov / Yle

ROOMA Centocellen keskusaukiolla tapaan lastaan kotona hoitavan Simonan. Hänen mielestään Italian nuorten ahdinko on valtava.

Nuorisotyöttömyys on 31,6 prosenttia, mutta tämä kertoo vain työttömien työnhakijoiden osuuden. Tilastoissa eivät näy ne kymmenettuhannet italialaisnuoret, jotka eivät opiskele eivätkä edes hae töitä.

– Tämä hallitus on ainoa mahdollisuutemme. Antakaa sen tehdä sitä, mitä se lupasi, Simona sanoo.

Centocellen kaupunginosa Rooman esikaupunkialueella on sitä Roomaa, joka jää turisteilta näkemättä.

Kauniit mukulakivikadut, merkkivaateliikkeet ja historialliset nähtävyydet ovat vaihtuneet laatikkokerrostaloihin, rikkinäisiin jalkakäytäviin ja ylitsepursuaviin jätelavoihin.

Rooman keskusta on turistien valtakuntaa, kun taas täällä asuvat tavalliset työväenluokkaiset italialaisperheet.

Täällä, kuten ympäri Italiaa, maan nykyinen Viiden tähden liikkeen ja La Legan muodostama populistihallitus nauttii suurta suosiota.

Forte, Aldo ja Secondo Rooman Centocellen kaupunginosassa.
Forte, Aldo ja Secondo Rooman Centocellen kaupunginosassa.Petri Burtsov / Yle

Italialaisten EU-vastaisuus on kasvussa

Italian tuore hallitus nousi valtaan lupaamalla lopettaa EU:n Italialta vaatiman säästöpolitiikan. Hallitus laati budjetin, joka rikkoo selvästi EU:n budjettikurisääntöjä.

Uudenlaisella talouspolitiikalla halutaan elvyttää Italian pitkään kangerrellutta taloutta. Veroalennukset, eläkeuudistus ja kansalaispalkka maksavat kuitenkin rahaa, ja budjetti onkin selvästi alijäämäinen.

Euroopan komissiolle tämä ei sopinut, ja se hylkäsi Italian budjettiluonnoksen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun komissio toimii näin.

Centocellen keskusaukiolla eläkepäivistään nauttivat Secondo, Aldo ja Forte. Kun kysyn, mitä herrat ajattelevat EU:n toimista, on vastaus selvä.

– EU:n pitäisi huolehtia omista asioistaan, eikä ahdistella meitä. Meidät on jätetty yksin Välimeren pakolaisongelman kanssa, mutta samalla meille sanellaan, miten hoitaa omat asiamme, Aldo tuhahtaa.

Secondo ja Forte nyökyttelevät. EU:sta on vain riesaksi.

Luigi Antonio.
Luigi Antonio.Petri Burtsov / Yle

Luigi Antonio on sitä mieltä, että EU:n tulisi ymmärtää sen politiikan olevan haitaksi Italialle.

– Olemme noudattaneet säästökuuria ja se on lisännyt kurjuutta. Nyt on aika yrittää jotain uutta, hän sanoo. Populistihallituksen talouspolitiikka saa täyden tuen.

EU:n ja Italian sapelinkalistelu on omiaan lisäämään jo nyt huippulukemissa olevaa EU-vastaista mielialaa Italiassa.

Tuoreimman Eurobarometrin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vain kolmannes italialaisista suhtautuu Euroopan unioniin positiivisesti.

Vielä vuonna 2010 lukema oli 48 prosenttia. Vuonna 1990 82 prosenttia italialaisista piti EY-jäsenyyttä hyvänä asiana.

Massimiliano Tancioni La Sapienza -yliopistosta.
Massimiliano Tancioni La Sapienza -yliopistosta.Petri Burtsov / Yle

Tutkija: Populistien valtaannousu on suoraa seurausta EU:n säästöpolitiikasta

Tuoreimpien italialaisgallupien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Viiden tähden liike ja La Lega nauttivat yhteensä yli 63 prosentin kannatusta.

Erityisesti maahanmuuttokriittinen ja kahdesta puolueesta EU-kriittisempi La Lega on kaksinkertaistanut kannatuksensa muutamassa kuukaudessa.

Sen johtaja Matteo Salvini on sanonut useaan otteeseen, ettei Italia aio noudattaa EU:n siltä vaatimaa talouspolitiikkaa.

– Säästökuurin seuraukset Italialle ovat olleet dramaattiset. Erityisesti siitä ovat kärsineet heikoimmassa asemassa olevat, jotka tämän seurauksena äänestivät populistit valtaan, sanoo roomalaisen La Sapienza -yliopiston kansantaloustieteen professori Massimiliano Tancioni.

Hän suhtautuu varovaisen positiivisesti hallituksen kaavailemaan elvyttävään talouspolitiikkaan.

– Omat mallimme ennustavat veronalennusten luovan kasvua. Velkavivulla tehtävään elvytykseen sisältyy kuitenkin valtava riski. Jos finanssimarkkinat menettävät luottamuksensa Italiaan, nousevat valtionvelan korot ja vievät suuren osan resursseista, Tancioni toteaa.

Lue myös:

Analyysi: EU:n nollasakot eivät pelota Italian avokätistä populistihallitusta

Italia joutuu selittämään hölläkätistä rahankäyttöään – Juncker: Lisää joustoa ei tule

Lue seuraavaksi