Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain Iran-pakotteet voimaan – Raakaöljyn hinta saattaa nousta

Pakotteet kohdistuvat erityisesti Iranin öljynvientiin.

Iranin öljykauppaa hankaloittavat asetetut talouspakotteet ja sen vuoksi muiden Opecin jäsenmaiden odotettaan tuottavan markkinoille entistä enemmän öljyä. Kuva: Haider al-Assadee / EPA

Yhdysvaltojen aiempaa tiukemmat Iranin vastaiset talouspakotteet astuvat voimaan tänään. Sen seurauksena on todennäköistä, että raakaöljyn hinta nousee. Iran on tällä hetkellä öljyntuottajamaiden järjestön eli Opecin kolmanneksi suurin jäsen.

Iranin öljykauppaa hankaloittavat asetetut talouspakotteet ja sen vuoksi muiden Opecin jäsenmaiden odotettaan tuottavan markkinoille entistä enemmän öljyä. Saudi-Arabian mukaan heillä on mahdollisuus nostaa öljyn tuotantomääriä. Markkinoilla ei ei kuitenkaan uskota Saudi-Arabian ilmoitukseen, vaan sitä on epäilty.

Yhdysvaltain ulkoinisterin Mike Pompeon mukaan kahdeksalle valtiolle sallitaan öljynosto Iranista. Hän ei kuitenkaan maininnut maiden nimiä. Se tiedetään, että Kiina ostaa öljynsä Iranista myös lähitulevaisuudessa. Iran myynee öljyään myös Etelä-Korealle, Intialle, Japanille sekä Turkille.

Pompeo väitti Fox News Sunday –ohjelman haastattelussa, että poikkeuksista huolimatta talouspakotteilla on valtava vaikutus Iranin talouteen.

– Iranille asetetut talouspakotteet ovat ankaria. Yhdysvallat ei ole koskaan aikaisemmin asettanut vastaavanlaisia talouspakotteita yhdellekään maalle, presidentti Donald Trump totesi sunnuntaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertovat maanantaina lisää yksityiskohtia asiasta Iranin talouspakotteisiin liittyvässä tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

Trumpin uhittelu ei Iran-asiantuntijaa huoleta: "Nyt olisi hyvä aika neuvotella sopimus uusiksi"

Trumpin asianajaja Giuliani uhmakkaana: "Iranin hallitus kaadetaan"

"Irakin vaarallisin mies" palasi politiikan keskiöön – Muqtada al-Sadr sotkee Iranin ja Yhdysvaltain kuviot

Yhdysvaltojen Iran-linjaus nosti öljyn hintaa vain muutaman dollarin – asiantuntija: Nyt katse Venezuelassa