Miehet kuolevat ihosyöpään naisia useammin – syyt sukupuolten välisiin eroihin ovat epäselviä

Yli 90 prosenttia melanoomasta aiheutuu ultraviolettisäteilystä.

Miesten suurempi ihosyöpäkuolleisuus saattaa johtua siitä, että he eivät suojaudu auringonvalolta tai piittaa varoituksista yhtä paljon kuin naiset. Kuva: Terri Niemi / Yle

Ihosyöpään kuolee enemmän miehiä kuin naisia. Naisten keskuudessa syöpätapausten määrä kasvaa hitaammin tai ne ovat jopa laskusuunnassa, kertoivat Iso-Britannian kansallisen syöpäinstituutin tutkijat lääketieteellisessä konferenssissa Glasgowssa sunnuntaina.

– Syyt sukupuolten välisiin eroihin ovat epäselviä, mutta on todennäköistä, että miehet eivät suojaudu auringonvalolta tarpeeksi. He eivät myöskään piittaa varoituksista, joita viranomaiset antavat, Royal Free London NHS säätiön johtava tutkija Dorothy Yang kertoi AFP: lle.

Ihosyöpäkuolemia tutkittiin 18 eri maassa 30 vuoden ajan. Tutkimus toteutettiin vuosina 1985-2015.

Irlannissa ja Kroatiassa ihosyöpäkuolemien määrä kaksinkertaistui. Britanniassa ja Espanjassa ihosyöpäkuolemien määrä kasvoi 70 prosenttia. Alankomaissa kuolleisuus kasvoi 60 prosenttia ja Belgiassa sekä Ranskassa 50 prosenttia.

Yhdysvalloissa, joka ei ollut tutkimuskohteena, miesten melanoomakuolleisuus kasvoi 25 prosenttia US Centers for Disease Controlin (CDC) mukaan.

Australialaisia valistettu ihosyövän vaaroista

Australiassa on toteutettu jo 1970-luvulta lähtien julkisen terveydenhuollon mediakampanjoita, jotka ovat valistaneet paikallisia ihmisiä ihosyövän vaaroista.

Australiassa kuusi miestä 100 000 kuoli melanoomaan vuosina 2013-15. Toiseksi eniten kuolemantapauksia oli Suomessa, mutta vain 10 prosenttia enemmän kuin 30 vuotta sitten.

Otsoniaukko on Australian kohdalla poikkeuksellisen suuri. Kasvanut ihosyöpäriski australialaisen väestön keskuudessa johtuu pitkälti tästä syystä.

Ihosyöpäkuolemia tapahtui Australiassa naisten keskuudessa vuonna 1985 puolet miesten tasosta ja se laski 10 prosenttia seuraavien 30 vuoden aikana, Yang ja hänen kolme kollegaa raportoivat.

Naisten ihosyöpäkuolemat laskivat samana ajanjaksona Israelissa 23 prosenttia, Tsekissä 16 prosenttia ja Itävallassa yhdeksän prosenttia. Useissa muissa maissa, kuten Romaniassa, Ruotsissa ja Britanniassa ihosyöpäkuolemien määrä kasvoi hieman.

Biologiset ja geneettiset syyt tutkinnan kohteena

Joissakin aurinkoa rakastavissa kansakunnissa naisten ihosyöpien määrä lähti vuosien 1985-2015 välillä yhtä voimakkaaseen kasvuun kuin miesten. Espanjassa naisten ihosyöpäkuolleisuus kasvoi 74 prosenttia, Belgiassa 67 prosenttia, Alankomaissa 58 prosenttia ja Irlannissa 49 prosenttia.

Japanissa on selvästi alhaisin ihosyöpäkuolleisuus sekä miehillä että naisilla.

Tiedemiehet selvittävät, voivatko biologiset tai geneettiset tekijät vaikuttaa myös ihosyövän syntymekanismeihin, mutta luotettavia tutkimustuloksia ei ole vielä olemassa , Yang sanoi.