Yhdysvaltain vaalikamppailu käy rajuilla kierroksilla – "Asetelma on Trump vastaan anti-Trump"

Taitelijat kampanjoivat demokraattien puolesta, yritykset tukevat äänestysprosentin nousua.

Kongressivaalit
Obama puhuu.
Entinen presidentti Barack Obama puhui vaalitilaisuudessa Atlantassa, Georgiassa perjantaina.Jessica Mcgowan / AFP

Yhdysvaltain kongressivaalien viimeinen kampanjaviikonloppu on ollut kiihkeä. Sekä nykyinen presidentti, republikaani Donald Trump että edellinen presidentti, demokraatti Barack Obama ovat esiintyneet vaalitilaisuuksissa tukemassa omia puolueitaan.

Trump kiertää ennen vaaleja useissa osavaltioissa, joissa vaalitilanne on kireä. Hänen syyttää ankarasti demokraatteja aikeista lieventää maan ulkomaalaispolitiikkaa ja muuttaa maan poliittista järjestelmää. Trump pitää esillä maan hyvää taloustilannetta ja pelottelee kuulijoitaan myös Meksikosta tulevilla siirtolaisilla.

– He [demokraatit] aikovat muuttaa maamme sosialistiseksi. He aikovat myös pyyhkiä pois maamme rajat, hän jyrisi Chattanoogassa, Tennesseessä pitämässään puheessa.

Tänään maanantaina Trump aikoo käydä vielä Ohiossa, Indianassa ja Missourissa.

Testaa tästä, kuinka itse äänestäisit USA:n vaalien 7 kuumassa asiakysymyksessä.

Entinen presidentti Barack Obama on myös lähtenyt kampanjoimaan. Indianassa hän toi esiin, että monet Trumpin lähipiiriin kuuluvat henkilöt ovat joutuneet oikeuteen erilaisista rikoksista syytettyinä.

– He [republikaanit] voisivat koota syytettyjen penkillä olevista jalkapallojoukkueen. Kukaan minun hallinnostani ei joutunut syytteeseen, Obama huomautti.

Ovatko lähiöäidit siirtyneet demokraattien taakse?

Demokraattipuolueessa toivo asetetaan ruohonjuuritason kampanjointiin. Republikaanit hallitsevat nyt kongressin molempia kamareita. Ennusteiden mukaan demokraatit saattavat voittaa alahuoneen, eli edustajainhuoneen.

Elokuussa demokraattien voitto näytti selvältä. Heillä oli kyselyissä 14 prosenttiyksikön johto republikaaneihin. Uusimmissa kyselyissä johto on kuitenkin kutistunut seitsemään prosenttiyksikköön.

Asiantuntijat uskovat, että äänestysinto ratkaisee vaalit. Republikaanit ovat konservatiivista väkeä, jonka äänestysaktiivisuus on vakaata.

Demokraateissa sen sijaan on paljon nuoria ja maahanmuuttajataustaista väkeä, jonka äänestysinto vaihtelee suuresti.

Demokraatit uskovat, että presidentti Trumpin repivä tyyli innostaa hänen vastustajiaan uurnille. Harvardin yliopiston politiikan tutkimuksen professori Thomas Patterson toteaa, että nämä vaalit poikkeavat tavanomaisista kongressivaaleista, joissa yleensä pääpaino on paikallisissa asioissa.

– Näistä vaaleista on tullut kokonaan kansalliset vaalit. Vastakkain olevat voimat ovat Trump vastaan anti-Trump.

Demokraatteja tukee vaalien alla moni seikka. Ennakkoäänestys on ollut erittäin vilkasta. Jo nyt äänensä on antanut 34 miljoonaa amerikkalaista, kun edellisissä vaaleissa 2014 äänensä oli tähän mennessä antanut vain 27 miljoonaa.

Eräiden asiantuntijoiden mukaan ratkaisevassa osassa ovat esikaupungeissa asuvat, koulutetut perheenäidit (suburban mums). Kyselyjen mukaan he tukevat demokraatteja nyt prosenttiluvuin 61 - 33.

Taiteilijat liikkeellä

Monet taiteilijat tukevat perinteisesti demokraatteja, niin nytkin.

Näyttelijät Julianna Moore, Jodie Foster sekä laulaja Cher ovat julkaisseet demokraatteja tukevan mainoksen.

TV-hahmo Oprah Winfrey on kiertänyt Georgiaa tukemassa paikallista demokrattien kuvernööriehdokasta.

Rock-yhtue Guns N'Rosesin johtaja Axl Rose on suuttunut, sillä republikaanien vaalitilaisuuksissa on soitettu heidän musiikkiaan ilman lupaa. Rose on myös kehottanut demokraatteja äänestämään ja lopettamaan meneillään olevan "mielettömyyden".

Monet yhdysvaltalaiset yritykset tukevat työntekijöidensä äänestämistä. Eräät yritykset, kuten vaatealan Gap ja Levi's antavat työntekijöilleen vapaapäivän. Taksiyhtiöt Lyft ja Uber tarjoavat halpoja kyytejä äänestyspaikoille.

Katso myös:

Zoe ja Leo
Toimintaohjeet ovat samankaltaiset Atlantin molemmin puolin. Harjoituksista huolimatta nuoria ei kuitenkaan pelota koulussa. Video: Jani Parkkari
Teiniäiti.
Videolla nuoret äidit kertovat, millaista tukea he ovat saaneet yhteiskunnalta. Video: Jani Parkkari

Lähteet: AFP