Kuka sanoi, että EU on hajuton ja mauton? Nyt käydään läpi 2 500 elintarvikearomia – elintarviketeollisuuden suuri haaste on mustikka

EU käy läpi kaikkien elintarvikkeissa sallitujen aromien turvallisuuden.

elintarviketeollisuus
Mustikat ovat suomalaista lähi- ja superruokaa.
Kaupoissa myytäviin elintarvikkeisiin lisätään yleisesti aromeja antamaan ruoalle makua tai tuoksua. Mutta onko esimerkiksi vaniljan makuinen elintarvike maustettu oikealla vaniljalla vai jollain aivan muulla? Tai millä tavalla mustikan maku syntyy? Vieraina elintarvikeasiantuntija Jaana Elo Luomuliitosta ja elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström Maa- ja metsätalousministeriöstä.

EU:ssa sallitaan tällä hetkellä noin 2 500 erilaisen elintarvikearomin käyttö. Ne ovat saaneet hyväksynnän EU:n jäsenmailta tai YK:lta.

EU:n omassa elintarvikevirastossa on kuitenkin käynnissä ohjelma, jossa käydään läpi kaikkien elintarvikearomien turvallisuus.

Elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström maa- ja metsätalousministeriöstä sanoi Ylen aamu-tv:ssä, että jo nyt sallitut aromit ovat turvallisia.

– EU on tässä turvallisuusasiassa maailman edelläkävijä, jolta muut ottavat mallia.

Valvontaa on kuitenkin päivitettävä, sillä elintarvikkeissa käytettäviä aromeita ja entsyymeitä kehitetään koko ajan lisää. Nousussa ovat esimerkiksi kasvi- ja eläinperäisyhdisteet.

"Sisältää luontaista aromia"

Mitä sitten tarkoittaa, että tuotteessa on käytetty esimerkiksi "luontaista vanilja-aromia"?

– Se tarkoittaa, että sata prosenttia on tullut luonnosta, mutta 95 prosenttia vaniljasta, Lemström selvittää.

Yleensä aromien käytöllä tavoitellaan kustannusten leikkaamista, mutta myös teollisuuden vaatimus tasalaatuisuudesta on tärkeää.

– Aromeita voi olla helpompi käyttää kuin luontaisia ainesosia. Aidoissa raaka-aineissa maku vaihtelee. Se riippuu sadosta tai vuodenajasta, kertoo Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo.

Terveellistä savua

Mutta aromien käyttäminen voi olla myös terveellisempi vaihtoehto kuin aito luomu. Lemström ottaa esimerkiksi savun.

– Sitä tehdään niin kuin savua tehdään, vaikka puulastusta. Se kondensoidaan, poistetaan haitalliset aineet ja uutetta voidaan käyttää ruuan valmistuksessa.

Myös paistamisaromia voidaan pullottaa: kuumennetaan öljyä ja siitä uutetaan aromia.

Mutta miksi – eikö savutuspönttö olisi yksinkertaisempi vaihtoehto?

– Ehkä se ole yksinkertaista, mutta savuaromilla vältetään ainakin terveydelle haitalliset PAH-yhdisteet, Lemström perustelee.

Elintarviketeollisuus ei tosiaankaan ole yksinkertainen ala. Luomuliiton Jaana Elon mukaan yksi monista haasteista on metsämustikka, jossa on hänen mukaansa yli 400 erilaista aromia.

– Hyvän metsämustikka-aromin valmistaminen on vaikeaa, sen makuun tulee helposti tulee parfyymimäisyyttä. Aromiteollisuushan tekee aromeja sekä kosmetiikkaan että elintarviketaolisuuteen. Mutta hillopurkin avaamisessa parfyyminen tuoksu ei ole toivottua.