Keskustelun puute hiertää kuntien ja PHHYKYN välejä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän työvaliokunnan puheenjohtaja, Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen kaipaa avoimempaa ja ennakoivaa keskustelua palvelurakenteen muutoksista.

Hollola
Verinäytteen otto kyynärtaipeesta.
Heikki Rönty / Yle

Avoimen keskustelun puute kismittää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä mukana olevien kuntien johtajia.. PHHYKYn työvaliokunnan puheenjohtajan, Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkosen mukaan tyytymättömyys yhteistyön malliin tulee esiin työvaliokunnan kokouksissa toistuvasti.

– Vaikka me olemme antaneet järjestämisoikeuden hyvinvointikuntayhtymälle, mikä tarkoittaa sitä, että hyvinvointiyhtymä voi kuntien puolesta tehdä päätöksiä näistä palveluista ja palvelurakenteista, niin kyllä me kuitenkin maksamme kuntina hykyn menot vielä toistaiseksi, Rahkonen sanoo.

Maksajina kunnilla tulisi Rahkosen mielestä olla oikeus tulla kuulluksi ennen kuin lopulliset päätökset palvelurakenteiden muutoksista tehdään.

– Kun Hämeenkoskelta lakkautettiin terveyspalvelut, niin kyllä me olisimme halunneet käydä ennakoivaa keskustelua siitä, että miten esimerkiksi näytteenotto ja muut arkiset asiat voidaan hoitaa jatkossa ja minkälaisia järjestelyitä kannattaisi tehdä.