1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palvelusetelit

Kuntaliitto: Kaksi kolmesta kunnasta tarjoaa asukkaille palveluseteleitä

Kuntaliiton tekemän selvityksen mukaan palveluseteleiden käyttö on kasvanut erityisesti terveyspalveluissa, mutta kaikkein eniten niitä käytetään kuitenkin edelleen sosiaalipalveluissa.

palvelusetelit
Hoitaja kuntouttaa kättä.
Terveyspalveluissa palveluseteliä käytetään yleisimmin kotisairaanhoidossa, terapiapalveluissa, hammaslääkärin vastaanotoilla ja apuvälineissä.AOP

Palvelusetelien käyttö terveyspalveluissa on kasvanut huomattavasti. Kaksi kolmesta Manner-Suomen kunnasta käyttää palveluseteleitä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisessä, kertoo Kuntaliitto (siirryt toiseen palveluun).

Kuntaliiton tekemän selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan terveyspalveluiden seteleiden osuus oli noussut 26 prosentista 40 prosenttiin kolmessa vuodessa. Sosiaalipalveluiden puolella palveluseteleiden käyttö oli vastaavasti laskenut 74 prosentista 60 prosenttiin.

Erikoissairaanhoidon osalta muutos ollut kaikkein suurin: siellä palvelusetelien käyttö oli jopa nelinkertaistunut kolmen vuoden aikana.

Terveyspalveluissa palveluseteliä käytetään yleisimmin kotisairaanhoidossa, terapiapalveluissa, hammaslääkärin vastaanotoilla ja apuvälineissä.

Sosiaalipalvelujen puolella seteleitä käytetään eniten kotipalvelussa, tehostetussa palveluasumisessa, omaishoitajien vapaan aikaisissa palveluissa sekä kotipalvelujen tukipalveluissa.

Kysely toteutettiin edellisen kerran vuonna 2015. Kuntaliitto lähetti palvelusetelikyselyn kaikille Manner-Suomen kunnille ja sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaaville yhteistoiminta-alueille.

Vastauksia saatiin 143 kunnalta ja yhteistoiminta-alueelta. Kysely kattaa tiedot yhteensä 228 kunnasta, jotka vastaavat 77 prosenttia Manner-Suomen kunnista ja 84 prosenttia väestöstä.

Lue seuraavaksi