Miljoonat kiinalaiset katsovat, kun Mika Kojonkoski koulii vasta-alkajista olympiatason mäkihyppääjiä – "Iso osa heistä on taistelulajien puolelta"

Kiinan valtion omistama, valtakunnallinen televisiokanava dokumentoi kiinalaisurheilijoitten kehitystä ja elämää Kuopiossa vuoteen 2022 saakka.

Mika Kojonkoski vetää Kuopiossa projektia, jossa pyritään rakentamaan Kiinalle miesten ja naisten mäkihyppymaajoukkueet vuonna 2022 järjestettäviin talviolympialaisiin. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Mika Kojonkosken hurja projekti kiinalaisen mäkihypyn kehittämiseksi on polkaistu käyntiin Kuopiossa.

Kuopion lentoasemalla Rissalaan saapui perjantain ja lauantain välisenä yönä 24 nuorta kiinalaisurheilijaa. Määrä voi myöhemmin kasvaa 30 urheilijaan. Heistä olisi tarkoitus koulia Kiinalle mäkihyppymaajoukkue vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisiin.

Tavoite on kova, sillä työ lähtee lähestulkoon nollasta. Osa noin 15–16-vuotiaista kiinalaisista kokeilee nyt suksia lumella ensimmäistä kertaa.

– Kiinassa on haave siitä, että näistä joku olisi olympialaisissa vuonna 2022 mukana. Jos pystymme tekemään tosi lahjakkaitten urheilijoiden kanssa tosi laadukasta työtä kaiken sattuessa kohdalleen, niin se saattaa olla mahdollista, Kojonkoski arvioi.

Projektiin valikoiduilla nuorilla on Kojonkosken mukaan monipuolinen urheilutausta.

– Iso osa heistä on taistelulajien puolelta, martial arts schoolista. Muidenkin lajien osaajia on.

Kiinalaisurheilijat pääsivät ladulle jo heti saapumistaan seuraavana aamuna. Harjoittelu aloitetaan Tahkon ja Puijon ensilumenladuilta. Iso työ on jo siinä, että kiinalaisille saadaan hankittua sopivat varusteet, Kojonkoski huomauttaa.

– Sen verran olemme päässeet liikkeelle, että Tahkovuorella on käyty lumella hiihtämässä ja minimäestä hyppäämässä Kunnonpaikan edessä. Myös pieniä tekniikkaharjoituksia. Eilen illalla urheilijat pääsivät myös kylpylään.

Mäkihyppymaajoukkueesta tv-dokumentti

Kuopio saa projektin ansiosta näkyvyyttä Kiinassa. Kiinalaisten perässä Kuopioon saapuivat myös televisiokamerat, jotka seuraavat kiinalaisurheilijoiden kehittymistä ja elämää Kuopiossa vuoteen 2022 saakka. Nuoret käyvät myös koulua Kuopiossa.

Dokumenttisarja esitetään kiinalaisella CCTV9-kanavalla, joka on osa katsojamäärältään maailman suurinta televisioyhtiötä, China Central Televisionia.

Suomessa mäkihyppääjät tulevat julkisuuteen torstaina. Tämän vuoksi hyppääjiä ei saanut haastatella tai kuvata tätä juttua varten.

Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soinisen mukaan dokumentti on erinomaista markkinointia Kuopion alueelle.

– Täältä saadaan välitettyä kuvaa hienosta järvialueesta ja ylipäätänsä Kuopion maisemista. Tämä on tärkeä asia kansainvälisen tunnettuuden näkökulmasta ja varmasti tehokkaampaa kuin että lähtisimme tuottamaan mainontaa Kiinaan.

Soinisen mukaan projekti voi tuoda lisää kiinalaismatkailijoita ja vaihto-opiskelijoita Kuopioon sekä poikia uusia yhteistyökuvioita.

– Kiinnostava osa-alue voisi olla hyvinvointi ja terveysala. Se kytkeytyy myöskin vahvasti urheiluvalmennukseen terveysteknologian, mittaamisen ja muun liikuntatieteen kautta.

Sattuma toi Kojonkoskelle pestin

Kiina haluaa oman mäkihyppymaajoukkueen menestyäkseen omissa talviolympialaisissaan. Kojonkoski päätyi joukkueen rakentajaksi pienten sattumien kautta.

Hän oli puhumassa kesällä China Europe Health & Sports Councilin järjestämässä tilaisuudessa Vierumäellä. Luennon seurauksena mies sai kutsun Kiinaan. Siellä hänelle tarjottiin mahdollisuutta ruveta rakentamaan Kiinalle mäkihyppymaajoukkuetta.

– Minua pyydettiin Kiinaan, mutta en ollut 20 vuoden matkustelun jälkeen enää kiinnostunut tekemään muualla töitä.

Näin ollen hän ehdotti, että kiinalaisen mäkihypyn keskus perustetaan Kuopioon. Ainakin Kuopiossa Kojonkosken suunnitelma on saanut aikaan riemun kiljahduksia.

– Tämä on uskomaton projekti. Kuopio tulee esille Mika Kojonkosken huippuvalmennusosaamisen kautta ja näyttäytyy Kiinan suuntaan mäkihypyn osaamiskeskuksena, Kirsi Soininen iloitsee.

Kiinalaisurheilijoiden valmentaminen Kuopiossa nostaa huomattavasti Puijon mäkihyppymäkien käyttöastetta.

Urheilijat tarvitsevat myös pukuhuonetiloja, minkä vuoksi Puijolle on jo Soinisen mukaan tuotu siirrettäviä kontteja.

– Puijon urheilulaakso tulee kehittymään seuraavan neljän vuoden aikana aika rytinällä. Kaikki elävöittävä toiminta sinne on ehdottoman tervetullutta.