Kymmenettuhannet katsovat Instagramissa, kun Kaluhi Adagala keittää papuja – Minidokumentti: Miksi kenialainen ruokabloggaaja vastustaa lohta ja parsaa?

Keniassa ammatikseen somettavia on yhä enemmän. Bloggaaja Kaluhi Adagala keksi keinot erottua joukosta.

sosiaalinen media
Kaluhi Ngara-markkinoilla.
Kaluhi Adagala opiskeli taloustieteitä, mutta onnistui nopeasti lyömään rahoiksi blogillaan.

NAIROBI Niitä on ympäri Nairobia joka puolella. Paikkoja, joista saa uppopaistettua kanaa.

Sunnuntaina päivällä syömässä näkyy paljon lapsiperheitä. He ovat Kenian kasvavaa keskiluokkaa, ja heille länsimaalainen rasvainen ruoka merkitsee vaurautta.

Kaluhi Adagalan, 27, mielestä kenialaiset syövät sitä jo liikaa.

Muun muassa siksi hän perusti muutama vuosi sitten ruokablogin, jolle antoi nimeksi Kaluhi’s Kitchen (siirryt toiseen palveluun). Mutta perustamiselle oli kuitenkin toinen, vielä tärkeämpi syy:

– Laitoin usein ruokaa vaikeilla resepteillä, mutta aina kun halusin kokeilla jotain uutta, reseptit olivat todella länsimaalaisia, Adagala kertoo.

– Niissä käytettiin parsaa, ruusukaalia, simpukoita, lohta. Lohta kyllä saa Nairobista, mutta se on todella kallista. Miksi en käyttäisi mieluummin tilapiaa, punanapsijaa ja muuta, mitä meillä on täällä?

Adagala halusi antaa kotimaisille klassikoille vähän potkua ja samalla erottua Kenian sadoista ruokablogeista. Pian ilmeni, että hän oli osunut kultasuoneen.

Vain pari vuotta myöhemmin Adagala voitti jo Kenian parhaan ruokablogin palkinnon.

Sama toistui vuosina 2017 ja 2018. Viime vuonna hän pääsi amerikkalaiseen Beyond the Plate -keittokirjaan, joka listasi parhaita ruokablogeja eri puolilta maailmaa.

– Se oli ihan uskomatonta! Koko maailmassa! Herranjestas, Adagala sanoo.

Kaasuliesi Adagalan keittiössä napsahtaa, kun siihen syttyy liekki. Adagala ottaa puhelimen käteen ja kuvaa, kun öljy kuumenee kasarissa.

Kaluhi keittiössä puhelimensa kanssa
Kaluhi Adagala käyttää monta tuntia päivässä viesteihin vastaamiseen. Yhteydenpito seuraajiin on hänen mielestään työn tärkein osa.Liselott Lindström / Yle

Beyoncé-soittolista on päällä, ja tänään laitamme kivan papupadan. Olen jo valmistellut sitä, toivottavasti tekin olette valmiita, hän selostaa.

Perään tulee muutama tanssiaskel ja videon editointi Instagram-tarinaksi yli 60 000 seuraajan nähtäväksi (siirryt toiseen palveluun). Hän kertoo työstään myös Ylen minidokumentissa.

Tänään Adagala mainostaa kenialaisen ruokabrändin papuja. Pataan tulee niiden lisäksi tomaattia, sipulia, mausteita, yrttejä ja kookosmaitoa. Tämä on sellaista ruokaa, jota hän haluaa blogissaan ja somessa esitellä: kulmakivinä ovat yksinkertaiset, paikalliset ja edulliset raaka-aineet, Adagala sanoo.

Keniassa ammatikseen somettavia on yhä enemmän, ja etenkin kuvapalvelu Instagram on kovassa nousussa. Nairobin paikallisjulkkiksilla voi olla Instagramissa jopa satojatuhansia seuraajia.

Siihen Kaluhi Adagalalla on vielä matkaa, mutta hänen kupliva persoonansa vetää seuraajia. Niitä hänellä riittää myös Facebookissa, YouTubessa ja Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Seuraajien ansiosta blogi jauhaa Adagalalle rahaa.

Kaluhin laittama papumuhennos
Adagala mainostaa muun muassa kenialaisen ruokabrändin papuja.Liselott Lindström / Yle

Summia hän ei suostu paljastamaan mutta kertoo ansaitsevansa hyvin. Jotkut kenialaisbloggaajat voivat hänen mukaansa ansaita tuhansia euroja jo yhden yrityksen tuotteiden mainoskampanjalla.

Alkuvaiheessa ruokablogin pitämisen mahdollisti kuitenkin vanhempien tuki.

Kaluhi Adagalan kotitalo sijaitsee Karenin vehreässä kaupunginosassa Nairobin länsipuolella. Kaupunginosa on saanut nimensä Minun Afrikkani -kirjasta tunnetulta tanskalaiselta Karen Blixeniltä, joka asui täällä 1900-luvun alussa.

27-vuotias Kaluhi Adagala asuu edelleen vanhempiensa luona, mikä on Keniassa tavallista.

Päästääkseen Adagalan kotikadulle pitää ajaa vartioidun portin läpi. Kotipihalle vie toinen, lukittu portti. Pihassa kukkii jakarandapuu.

– Netti pettää taas, mitä tätä wifiä vaivaa, Adagala ihmettelee. Pian keittiössä raikaa kuitenkin Beyoncén Formation.

Pelkästään Adagalan kengät ovat maksaneet lähes puolet keskimääräisen kenialaisen kotitalouden kuukausituloista.

Elintasoerot Keniassa ovat suuret. Puolet kotitalouksista ansaitsee alle sata euroa kuukaudessa, ja kaksi prosenttia ei tienaa yhtään mitään, selviää viime keväänä julkaistusta kyselystä (siirryt toiseen palveluun).

Köyhät myös syövät yksipuolisesti: paljon hiilihydraatteja ja rasvaa ranskalaisten perunoiden, maissipuuron eli ugalin ja chapatileipien muodossa.

Adagala myöntää, että jotkut hänen resepteistään ovat kalliinpuoleisia. Esimerkiksi juustot ovat Keniassa hintavia. Kiekosta vuohenjuustoa saa helposti maksaa viisi euroa. Mutta:

– Myös pienituloiset voivat laittaa reseptejäni, koska ainekset ovat helposti saatavilla, Adagala puolustautuu.

– Esimerkiksi puntti sukumaa maksaa vain 10 shillinkiä, ja sillä pärjää pitkään.

Sukuma eli sukuma wiki on pinaatin tai mangoldin tapainen lehtivihannes, joka kuuluu Keniassa lähes kaikkien ruokapöytiin. Suomeksi vihanneksen nimi tarkoittaa "läpi viikon", ja euroissa sen hinta on alle kymmenen senttiä nippu.

Ngara-markkinat.
Kaluhi Adagala ostaa usein raaka-aineensa Ngara-torilta Nairobin keskustan kupeessa.Liselott Lindström / Yle

Länsimaalainen rasvainen ja uppopaistettu ruoka tuli Keniaan vasta joitakin vuosikymmeniä sitten, mutta se löysi nopeasti tiensä kenialaisten ruokailutottumuksiin.

Afrikassa kauneusihanteena ovat pitkään olleet muhkeat kurvit ja iso vatsa, sillä niillä on osoitettu, että on varaa syödä hyvin. Ylipainosta on tullut ongelma myös Afrikassa: kun talous kasvaa, tuppaavat vyötärönympäryksetkin paisumaan.

Hento Adagala saa edelleen kuulla olevansa liian laiha afrikkalaiseksi, kun hän lähtee sukuloimaan maaseudulle. Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa, hän uskoo.

– Me nuoremmat olemme enemmän tietoisia siitä, mitä syömme ja miten se vaikuttaa terveyteemme. Minusta ihminen saa syödä, mitä haluaa, kunhan tarkkailee annoskokoja.

Adagalan mukaan Keniassa ollaan nyt pikku hiljaa omaksumassa länsimaita valtaavaa terveystrendiä. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä on Keniassa yllin kyllin, ja ne ovat vankka osa perinteistä ruokakulttuuria.

– Kenialainen ruoka on terveellistä ja myös halpaa, Adagala sanoo.

Kaluhi laittaa esille ruoka-annoksen
Esillepano on ruokabloggaajalle tärkeää. Kaluhi Adagala käyttää usein samaa alustaa ja kuvaa annokset ikkunan edessä, jotta valo olisi mahdollisimman hyvä.Liselott Lindström / Yle

Bloggaaja toivoisi, että ruoka olisi yhä useammalle energialähteen lisäksi myös ilon lähde.

– Syömme joka päivä, miksi se ei voisi olla kivaa, Adagala kysyy.

Hän hämmentää papupataa, narskuttaa porkkanaa, tanssii ja kysyy seuraajiltaan Instagramissa:

– Säästän aina porkkanan välipalaksi, kun kokkailen, teettekö te samaa?

Katso myös:

Mua seurataan -minidokumenttisarja Yle Areenassa

Lue myös:

Sukupuolen korjaaminen onnistuu omalla ilmoituksella Argentiinassa – 17-vuotias Aaron Armeya kertoo somessa elämästään ja neuvoo, miten tilataan rintoja litistävä toppi

Kiinalainen sometähti kituu tanssitunnilla ja tekee tarvittaessa 20 tuntia suoraa lähetystä ikkunattomasta kopista – Katso minidokumentti: "Teen tätä, jotta unelmistani tulisi totta"

Tämä YouTube-tähti nauraa Putinille internetissä, koska siellä se on mahdollista – katso minidokumentti

Mahmoud Bitar tekee satiiria Eurooppa-uskomuksista ja Ruotsin säästä – Minidokumentti: Miten pakolainen Syyriasta keräsi somessa yli kolme miljoonaa seuraajaa?

Sometähtenä maailmalla – uusi dokumenttisarja seuraa viiden nuoren vaikuttajan elämää päivän ajan