Ukrainalainen korruptionvastainen aktivisti kuoli rikkihappoiskussa saamiinsa vammoihin

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan iskut korruptiota vastustavia aktivisteja vastaan ovat lisääntyneet Ukrainassa vuoden sisällä.

Kuvakaappaus Al Jazeera -uutissivustolta Kuva: aljazeera.com

Ukrainalainen korruptionvastainen aktivisti Kateryna Handzyuk on kuollut kolme kuukautta sen jälkeen, kun hän joutui happoiskun kohteeksi.

33-vuotiasta Handzyukia vastaan tehtiin rikkihappoisku heinäkuun 31. päivä Khersonissa, eteläisessä Ukrainassa. Hän kärsi erittäin vakavia vammoja, muun muassa yli kolmannes hänen ihonsa pinta-alasta paloi.

Handzyuk kävi läpi 11 leikkausta ollessaan sairaalahoidossa pääkaupungissa Kiovassa.

Presidentti Petro Poroshenko, jota on arvosteltu korruptionvastaisten uudistusten jarruttamisesta, on vaatinut Handzyukin kuolemasta vastuullisia rangaistaviksi.

Viisi henkilöä on vangittu epäiltyinä osallisuudesta happo-iskuun. Toistaiseksi poliisilla ei ole tietoa siitä, kuka tilasi iskun Handzyukia vastaan.

Aktivisteihin kohdistuvia hyökkäyksiä ei tutkita

Myös Venäjän tukemia separatisteja vastaan kampanjoinut Handzyuk julkaisi syyskuussa sairaalavuoteeltaan videon, jossa hän kehotti ukrainalaisia taistelemaan maassa rehottavaa korruptiota vastaan.

– Tiedän, että näytän pahalta. Mutta ainakin olen saanut hoitoa. Ja tiedän ehdottomasti, että näytän paremmalta kuin miltä oikeudenmukaisuus näyttää Ukrainassa. Sitä ei hoida kukaan, Handzyuk totesi.

Al-Jazeera-kanavan mukaan poliisi kirjasi alun perin Handzyukia vastaan tehdyn happoiskun huliganismiksi. Kun asiasta nousi julkinen meteli, ilmoitti poliisi tutkivansa iskua ”murhayrityksenä, joka on toteutettu erityistä julmuutta käyttäen.”

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan hyökkäykset korruptiota vastustavia aktivisteja vastaan ovat lisääntyneet Ukrainassa vuoden sisällä. Amnestyn mukaan poliisi on ollut haluton tutkimaan aktivisteja vastaan tehtyjä iskuja.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan iskujen tilaajia ei tuoda koskaan oikeuden eteen. Viimeisen yhdeksän kuukauden aikana ainostaan yksi tapaus on tutkittu loppuun saakka.

Viime kuukausien aikana eri puolilla Ukrainaa on järjestetty useita mielenosoituksia, joissa viranomaisia on vaadittu tutkimaan kunnolla aktivisteja vastaan tehtyjä hyökkäyksiä.