Rovaniemen Verkko laskee sähkön siirtohintaa

Suuret investoinnit ovat ohi ja tuottoja on laskettava. Sähkön siirtohinta alenee Rovaniemen kantakaupungin alueella.

Rovaniemi
Voimavirtalinjoja.
Yle

RovaniemiRovaniemen Verkko Oy laskee siirtohintaa noin 10 prosenttia vuodenvaihteessa. Lisäksi yhtiö ei peri siirtomaksun perusmaksua lainkaan joulukuulta.

Siirtohinnan laskun taustalla on Energiaviraston valvonta, joka tarkkailee verkkoyhtiöiden hinnoittelun kohtuullisuutta neljän vuoden jaksoissa ja määrittää paljonko yhtiöllä voi olla tuottoa sinä aikana.

Kuluttajan sähkölasku muodostuu sähkön myynnistä, sähkön siirrosta sekä veroista.

Suuret investoinnit tehty

Napapiirin Energian ja Veden NEVE:n toimitusjohtajan Kristian Gullstenin mukaan Rovaniemen Verkko alentaa hintojaan, sillä yhtiöllä ei ole enää entisenlaista tarvetta kerätä tuloja investointeihin.

Vuosikymmenen alun investoinnit on tehty tulorahoituksella ja nyt merkittävät investoinnit on tehty. Yksi suuri investointi on ollut siirtyminen etäluettaviin sähkömittareihin, Gullsten sanoo.

Grafiikka sähkön hinnan muodostumisesta
Rovaniemen Verkko Oy

Sähkölaskun hinnasta suuri osa on veroa. Rovaniemen Verkon esimerkkitaloudessa omakotitalo kuluttaa vuodessa sähköä noin 20 000 kilowattituntia. Tästä kertyvässä sähkölaskussa sähkön myyntiä on Rovaniemen Verkon mukaan 43 prosenttia, sähkön siirtoa 20 prosenttia ja veroja loput 37 prosenttia.

Nyt tuleva siirtohinnan alennus laskee tällaisessa omakotitalossa vuosittaista siirtohintaa noin 120 euroa. Kerrostaloasunnossa vaikutus on sähkölaskuun parinkympin luokkaa vuodessa.

Sähkön siirtohinnan osuus sähkölaskusta vaihtelee. Kesäisin siirtomaksu on suurempi kuin sähköstä maksettava hinta. Talvisin suhde kääntyy toisinpäin. Koko vuodelle tasattuna voi sanoa pyöreästi, että sähkölaskusta noin puolet on siirtoa ja puolet sähkönhintaa. Molempiin hintoihin sisältyy vero.

Ei ole laskettu miesmuistiin

Rovaniemen Verkon toimitusjohtaja Joni Hemmilä sanoo, että siirtohintaa ei ole laskettu yhtiössä miesmuistiin. Nyt hinnanalennus on välttämättömyys, sillä siirtohinnoista olisi muutoin kertynyt yhtiölle kohtuuttoman suuri tuotto.

Hinnoittelua valvova Energiavirasto ei Hemmilän mukaan varsinaisesti puuttunut hinnoitteluun.

– Tästä ei tullut mitään ukaasia, vaan alennus perustuu siihen mitä me teemme, Hemmilä sanoo.

Hintava joululahja asiakkaille

Joulukuun sähkönsiirron perusmaksun perimättä jättäminen kuulostaa sähköasiakkaille "joululahjalta". Summa kertoo myös, että jo tälle vuodelle Rovaniemen Verkon hinnoittelussa oli oikaistavaa. Verkkoyhtiölle itselleen se on merkittävä tulonmenetys.

– Se tarkoittaa noin 300 000 euroa, Hemmilä arvioi.

Tulojen väheneminen ei Hemmilän mukaan johda esimerkiksi henkilöstömuutoksiin yhtiössä, jossa on tehty viime aikoina liiketoimintamallin uudistuksia. NEVE on muun muassa aloittanut yhteisen sähköurakoinnin ja kunnossapidon kolmen muun yhtiön kanssa Lapissa.

Siirtoyhtiö Rovaniemen Verkon henkilöstörakenne on myös hyvin kevyt. Hemmilän mukaan yhtiössä on vain yksi työntekijä.

Korjattu alaotsikkoa kello 16.56 muutos koskee kantakaupunkia, ei Rovaniemen lähialueita, joissa siirrosta vastaa Rovakaira.