Kuopiolla on edessä huikeiden investointien vuodet – kaupunkilaiset saavat uusia tiloja, mutta velkataakka kasvaa huolestuttavasti

Täältä voit lukea listan ensi vuoden suurimmista ja muuten kiinnostavista investoinneista Kuopiossa.

Kuopio
Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen
Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen esittelee talousarvioesitystään päättäjille ja kuntalaisille maanantaina.Toni Pitkänen / Yle

Kuopio tekee tulevina vuosina investointeja isolla rahalla, selviää tänään julkaistusta kaupunginjohtajan talousarviosta.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen esityksessä ensi vuoden talousarvioksi nettoinvestoinnit nousevat jopa 98,9 miljoonaan euroon. Se on yli kaksi kertaa niin paljon kuin tällä vuosikymmenellä on totuttu näkemään.

Listaamme suurimmat investoinnit tässä jutussa alempana.

Kaupungilla on edessä sekä kulukuurin että velkaantumisen vuosi. Pirhosen mukaan käyttömenojen ja henkilöstön kasvua on pystyttävä hidastamaan merkittävästi nykyisestä. Lisäksi kaupunki aikoo myydä maata ja muuta omaisuuttaan 17 miljoonalla eurolla.

Nämäkään keinot eivät kuitenkaan riitä, vaan kaupunki myös velkaantuu. Pelkästään ensi vuonna Kuopion suunnitellaan ottavan yhteensä 120 miljoonaa euroa uutta lainaa. Vanhaa lainaa maksetaan luonnollisesti samaan aikaan pois, mutta lainakanta kasvaa silti.

Kun tämän vuoden jälkeen kaupungilla on lainaa arviolta hiukan alle 3 000 euroa asukasta kohden, ensi vuoden talousarvio nostaisi luvun lähelle 3 500 euroa. Vuonna 2022 lainakanta olisi taloussuunnitelman mukaan jo 4 658 euroa asukasta kohden.

Poimintoja vuoden 2019 talousarvioesityksen investoinneista

 • Savilahden alueen infrastruktuuri (18 miljoonaa euroa) ja uuden liikunta- ja tapahtumakeskuksen rakentaminen (5,2 miljoonaa euroa). Työlistalla ovat muun muassa Savilahdentie, Tekniikkakatu ja Niiralankadun alikulku.
 • Museon peruskorjaus ja laajennus (10,4 miljoonaa euroa).
 • Maaningan urheilu- ja liikuntatalon perusparannus (2,5 miljoonaa euroa).
 • Lippumäen liikuntakohteet (3,5 miljoonaa euroa), muun muassa tekojääradan rakentaminen.
 • Läntisen maaseutualueen koulu ja päiväkoti (3,2 miljoonaa euroa).
 • Kuikkalammen uusi päiväkoti Saaristokaupunkiin (6,1 miljoonaa euroa).
 • Hiltulanlahden uuden asuinalueen rakentaminen (3,15 miljoonaa euroa).
 • Matkustajasataman laajennus (4,5 miljoonaa euroa). Hanke on kaupungin mukaan lähivuosien suurin matkailuun ja keskusta-alueeseen liittyvä elinkeinohanke.
 • Puijon urheilulaakso (2,4 miljoonaa euroa). Ensi vuoden erityiskohteena on tekonurmikentän toteuttaminen sekä pysäköintialueet.
 • Snellmaninpuiston peruskorjaus (1 miljoona euroa).
 • Nilsiän katujen korjaukset ja Tahkon matkailuympäristön kehittäminen (0,65 miljoonaa euroa).
 • Juankosken katujen ja Juicen torin korjaukset (1 miljoona euroa).

Vuoden 2018 talousarviossa Kuopion kaupungin nettoinvestoinnit ovat 78,6 miljoonaa euroa. Aiempina vuosina taso on ollut huomattavasti matalampi. Vuosien 2019–2022 aikana investoinnit ovat joka vuosi vähintään noin sata miljoonaa euroa.

Pirhonen: Tästä syystä Kuopion on investoitava juuri nyt

Kuopio tarvitsee nyt paljon investointeja, koska aikaisempina vuosina niitä ei ole tehty tarpeeksi. Näin perustelevat sekä kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen että valtuustoryhmien johtajat.

Velkamäärän kasvu kirpaisee, mutta Pirhonen huomauttaa, että kasvavan kaupungin ongelmat ovat paljon mieluisampia kuin kuihtuvan kaupungin ongelmat. Investointien tarve syntyy siitä, että palveluita tarvitaan enemmän.

Kaupunginjohtaja nostaa esille erityisesti harrastuksiin, liikuntaan ja tapahtumiin tehtävät investoinnit. Esimerkiksi Lippumäen uutta palloiluhallia markkinoidaan Pohjoismaiden suurimpana ja Niiralaan tulevaa Kuntolaakson uimahallia Suomen toiseksi suurimpana. Lippumäen täysimittainen tekojäärata on vasta kolmas laatuaan Suomessa.

– Näissä ei ole mitään muuta vikaa kuin että maksavat pikkuisen liikaa pikkuisen liian lyhyessä ajassa. Mutta ei siinä mitään, Pirhonen sanoi esitellessään ensi vuoden talousarviota päättäjille, medialle ja yleisölle maanantaina.

Pirhonen uskoo investointien auttavan myös Kuopiota eteenpäin kovassa vetovoimakilpailussa Jyväskylän ja Oulun kaltaisten keskisuurten kaupunkien kanssa.

– Nämä satsaukset ovat osaltaan maineenvahvistaja. Ja kun työpaikkakehitys saadaan kuntoon, uskon Kuopion asukasluvun kasvun palaavan sinne noin tuhannen asukkaan tasolle vuodessa.

"En puhu lomautuksista enkä irtisanomisista"

Kuopion kaupunginvaltuusto on jo aikaisemmin päättänyt, että verot pysyvät ennallaan. Tuloveroprosentti on 20,5 % ja kiinteistövero 1,3 %. Sen sijaan muita korotuksia kuopiolaisen elinkustannuksiin on luvassa: esimerkiksi Kuopion Vesi korottaa taksoja 4 prosentilla.

Kaupunginhallituksen keskustalaisen puheenjohtajan Antti Kivelän mukaan kaikki valtuustoryhmät ovat lähtökohtaisesti sopineet, että veroihin ei kosketa koko valtuustokautena. Tämänkin vuoksi investointeja rahoitetaan mieluummin muuten kuin veroja kiristämällä.

– Lainamäärän kasvu on merkittävä aikaisempiin vuosiin nähden, mutta en näe sitä suurena riskinä. Kyllä siitä selvitään. Täytyy muistaa, että kyseessä ovat investoinnit, joilla on tarkoitus luoda uutta elinvoimaa kaupunkiin.

Kuopiossa on luvassa myös jonkinlainen toiminnan tehostamiskuuri. Henkilöstömenojen ja sairauslomien kasvu yritetään saada taitettua ja nykyisistä työntekijöitä yritetään saada enemmän irti.

– Henkilöstölle olen kertonut, että en puhu lomautuksista enkä irtisanomisista, vaan siitä, että meidän pitää olla valmiita osaamisen laajentamiseen ja tarttua tarjolla oleviin mahdollisuuksiin, kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen sanoo.

Yksi painopiste näyttää olevan digitalisaatio. Pirhonen näkee Kuopion olevan joihinkin muihin kaupunkeihin nähden takamatkalla. Nyt siinä halutaan tehdä hyppäys eteenpäin, esimerkiksi asiakaspalvelussa.

Ensi vuoden tulos punaisella

Ensi vuoden tulos on talousarviossa 13,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Se on samaa luokkaa kuin tämän vuoden talousarvio – tosin tänä vuonna kaupungin tappiot näyttävät muodostuvan lähes 8 miljoonaa euroa ennustettua pienemmäksi.

Kaupunginjohtajan esitystä talousarvioksi esitellään tänään ensimmäistä kertaa samaan aikaan kaupunginvaltuutetuille, medialle ja kaupunkilaisille.

Talousarvion käsittely jatkuu kaupunginhallituksen päätöskokouksessa 12. marraskuuta. Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta joulukuussa.

5.11. kello 19.41: Juttua päivitetty kauttaaltaan Jarmo Pirhosen ja Antti Kivelän haastatteluiden pohjalta.