Käräjäoikeus: Kansalaispuolueella ei ollut toimivaltaa erottaa Paavo Väyrystä

Käräjäoikeus myös julisti pätemättömäksi Kansalaispuolueen maaliskuun kokouksessa tehdyn päätöksen hallituksen valinnasta.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Kansalaispuolueen hallituksella ei ollut toimivaltaa erottaa puolueen perustajaa, kansanedustaja Paavo Väyrystä viime keväänä pidetyssä kokouksessa.

Käräjäoikeus vahvisti mitättömäksi ja julisti pätemättömäksi tänään maanantaina antamassaan tuomiossa Kansalaispuolueen hallituksen viime maaliskuussa pidetyssä kokouksessa tehdyn päätöksen Väyrysen erottamisesta.

Kansalaispuolue ilmoitti maaliskuun kokouksen jälkeen, että Väyrynen on erotettu puolueesta. Syyksi kerrottiin tilinkäyttöön liittyvät epäselvyydet ja vaaliraharikkomukset. Väyrynen itse oli sitä mieltä, että hänen erottamisensa oli laiton.

Myös käräjäoikeus katsoi, että asiassa meneteltiin yhdistyslain kuulemisvelvoitteen vastaisesti.

Lisäksi käräjäoikeus julisti pätemättömäksi Kansalaispuolueen maaliskuun kokouksessa tehdyn päätöksen hallituksen valinnasta.

Muita Kansalaispuolueen hallituksen kokouksissa ja vuosikokouksissa tehtyjä päätöksiä käräjäoikeus ei katsonut mitättömiksi tai pätemättömiksi.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Väyrynen: olen tyytyväinen

Väyrynen kommentoi käräjäoikeuden päätöstä tiedotteella. Väyrynen sanoo tiedotteessa olevansa tyytyväinen oikeuden päätöksiin, joiden mukaan hänen erottamisensa oli laiton ja Kansalaispuolueen hallituksen valinta pätemätön.

– Muilta osin perehdyn ratkaisuun ja harkitsen vastavalituksen tekemistä, jos vastaaja hakee muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun, Väyrynen kirjoittaa tiedotteessaan.

Väyrynen oli alun perin kutsunut koolle tiedotustilaisuuden tälle päivälle, mutta perui sen saatuaan viikonloppuna tietää vaimonsa sairastuneen syöpään.

Kansalaispuolueella tiedotustilaisuus huomenna

Kansalaispuolueen nykyjohto on kutsunut huomenna tiistaina koolle tiedotustilaisuuden. Aiheena on muun muassa käräjäoikeuden päätösten vaikutukset Väyrysen asemaan ja tulevaisuuteen puolueessa.

Ennen käräjäoikeuden päätöksen julkistamista lähetetyssä tiedotteessaan kerrottiin, että "maanantaina annettavilla päätöksillä ei ole vaikutusta Kansalaispuolueen puheenjohtajistoon eikä valmistautumiseen kevään 2019 eduskuntavaaleihin".

Lue myös: