Hyppää sisältöön

Hoitajat ja siivoojat menettäneet satasia kuukaudessa – Kerro, mikä muuttui, kun työnantaja vaihtui yksityiseksi

Kerro, mitä julkisen sektorin työpaikoilla oikeasti tapahtuu, kun tehokkuutta ja säästöjä haetaan kilpailuttamalla.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Siivoojan palkka putosi 400 euroa kuukaudessa siirryttäessä noudattamaan yksityisen kiinteistöpalvelualan sopimusta. Lähihoitajan palkkapussi keveni 200 eurolla kuukaudessa ja sairaanhoitajan 300 eurolla, kun työnantaja vaihtui yksityiseksi hoivakodiksi.

Soittokierros ammattiliittoihin paljastaa, että työntekijän palkka voi pudota huomattavasti, jos siirrytään noudattamaan yksityisen puolen työehtosopimuksia.

Valtion ja kuntien palveluiden yksityistäminen ja liikelaitosten muuttaminen yhtiöiksi on viime vuosien trendi. Kunnalliset ja suunnitteilla olevat maakunnalliset osakeyhtiöt voivat tuottaa palveluja omalla henkilökunnalla tai palvelut kilpailutetaan parhaimman tarjouksen tekijälle. Monilla aloilla yksityisen puolen palkkataso on julkista huonompi.

Myös parannuksia on tullut, esimerkiksi työyhteisön toiminnassa, työterveyshuollossa tai muissa olosuhteissa.

Mikä on sinun tarinasi? Keräämme kokemuksia, siitä, mikä muuttui kun työnantaja vaihtui kunnalta, valtiolta tai liikelaitokselta yhtiöksi. Vai perustitko itse yrityksen vai loppuivatko työt?

Teemme aiheesta myöhemmin sisältöjä. Kyselyyn voi vastata nimimerkillä, mutta vastaukset otetaan huomioon vain, kun ilmoitat yhteystietosi. Ne jäävät vain toimituksen tietoon.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.