Seinäjoen siirtolapuutarhan rakennustöiden toivotaan alkavan jo ensi vuonna: "Ei tarvitse olla punainen tupa ja perunamaa, mutta saa olla"

Soukallejoelle tulevaan siirtolapuutarhaan ollaan kaavoittamassa ensimmäisessä vaiheessa 70 palstaa.

siirtolapuutarhat
Seinäjoen siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Antti Ala-Kurikka seisoo siirtolapuutarha-alueeksi kaavoitetulla pellolla Soukallajoella.
Seinäjoen siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Antti Ala-Kurikka seisoo siirtolapuutarha-alueeksi kaavoitetulla pellolla Soukallajoella.Mirva Ekman / Yle

Marraskuinen tuuli tuivertaa tyhjää peltoaluetta Seinäjoen Soukallajoella. Kaupungin omistamalle puistoalueelle ollaan kaavoittamassa siirtolapuutarhaa – Seinäjoen ensimmäistä sellaista.

Seinäjoen siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Antti Ala-Kurikka naurahtaa kysymykselle siitä, miksi Seinäjoki tarvitsee siirtolapuutarhan.

– No ensinnäkin siksi, ettei sitä vielä ole! Kerrostalo- ja rivitaloasuminen on lisääntynyt täällä hurjasti, ja ihmisillä on halu kasvattaa itse ja heillä on myös historiaa siitä. Täällä olisi samalla myös mökki, jossa viettää vapaa-aikaa, Ala-Kurikka hymyilee.

Yhdistys on vienyt hanketta aktiivisesti eteenpäin yhteistyössä kaupungin kanssa.

Alueen kaavaluonnos oli esillä lokakuun lopussa ja siihen esitettiin muutamia mielipiteitä. Lopullisen kaavan toivotaan valmistuvan loppuvuoden aikana. Ala-Kurikan haave on, että kaava menisi valtuustolle jo tammikuun aikana.

Peltoa Soukallajoella.
Siirtolapuutarhalle on varattu noin kahdeksan hehtaarin alue Puuttomantien varresta, läheltä Törnäväntietä.Pasi Takkunen/Yle

Sijainti on tärkeä

Noin kahdeksan hehtaarin kokoiselle peltoalueelle on kaavailtu rakennettavan alkuvaiheessa noin 70 mökkiä. Kaiken kaikkiaan alueelle mahtuisi tässä vaiheessa kaavaluonnosta 127 mökkiä.

Tontit ovat kooltaan noin 300–400 neliömetriä ja niille saa rakentaa yhden, maksimissaan 40-neliöisen, rakennuksen ja pari pienempää rakennusta. Kaupungin rakentamalla kunnallistekniikalla alueelle on tarkoitus vetää vesi ja sähkö sekä tehdä parkkipaikat. Viemäröinti tehdään vain huoltorakennukseen, eli mökeissä tulisi olla kuivakäymälät.

Antti Ala-Kurikka pitää Seinäjoen Soukallajoella, Puuttomantien varressa olevaa aluetta sijainniltaan erinomaisena.

Seinäjoen siirtolapuutarhalle kaavailtu alue löytyy Soukaltajoelta Puuttomantien varresta.
Puuttomantien varressa oleva pelto on kaupungin omistamaa puistoaluetta.Mirva Ekman / Yle

– Tähän on keskustasta noin kuusi kilometriä eli tänne pääsee ekologisesti pyöräillenkin. Siirtolapuutarhan tulee olla kohtuumatkan päässä keskustasta.

Kiinnostus on jo herännyt

Tällä hetkellä Seinäjoen siirtolapuutarhayhdistyksessä on 40 varsinaista jäsentä ja omaa siirtolapuutarhatonttia voi anoa jäsenyyden kautta. Myös kaupunki edellyttää vielä, että hankkeeseen lähtee mukaan riittävästi rakennuttajia.

– Uskomme, että kun ensimmäisiä mökkejä aletaan rakentaa, saamme vielä lisääkin jäseniä mukaan, Antti Ala-Kurikka toteaa Seinäjoen siirtolapuutarhayhdistyksestä.

Suunnitelmana on, että kaupunki vuokraa ensin tontit yhdistykselle, joka vuokraa ne eteenpäin palstan varanneille. Jokainen tontin vuokrannut hoitaa itse rakentamisesta syntyvät kustannukset, ja yhdistys hoitaa yleisalueita.

Siirtolapuutarhan havainnekuva
Havainnekuva siirtolapuutarhan kaavaluonnoksesta.Seinäjoen kaupunki

Erityisiä kohderyhmäsuunnitelmia ei ole vielä markkinoinnin suhteen tehty, mutta kaikenikäisiä toivotaan lähtevän mukaan.

– Kaikki halukkaat, joita kiinnostaa puutarhaviljely ja siirtolapuutarha-ajatus, ovat tervetulleita mukaan. Tämä on myös yhteisöllistä toimintaa, Antti Ala-Kurikka lupaa.

Alueelle tulee myös rakennustapaohjeet, mutta ne eivät ole Ala-Kurikan mukaan liian tiukkoja.

– Ei tarvitse olla punainen tupa ja perunamaa, mutta saa olla, hän kuittaa naurahtaen pellon reunalla.