Hyppää sisältöön

Pariskunta on vuosikymmeniä lainannut rahaa tavaraa vastaan – joka kymmenes jättää lainansa maksamatta

Kotkalainen panttilainaamo on toiminut alalla jo vuosikymmeniä, mutta nyt on tullut yli 70-vuotiaiden yrittäjien aika aloittaa eläkepäivät.

Yrittäjä Seppo Heikkilä tutkii pantattavaksi tuodut esineet tarkasti. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Seppo Heikkilä kääntelee järjestelmäkameraa osaavin ottein tutkimusvalon alla. Sellainen alkaa olla harvinaisuus panttilainaamossa.

– Kameroita ei enää juurikaan pantata, sillä kaikissa älypuhelimissa on nykyään kamerat, hän toteaa laskiessaan kameran kädestään.

Takahuoneen nurkassa hohtaa valtava tuuba, ja sen vieressä seinään nojaa 1990-luvulta peräisin oleva banjo. Ohikulkijat seisahtuvat sateesta huolimatta katselemaan panttilainaamon näyteikkunassa esillä olevia kitaroita. Niitä on vuosien mittaan myyty jo satoja, kun lainanhakijat ovat jättäneet lainan panttina ollen kitaran lunastamatta.

– Kultakorut ovat ehdottomasti yleisimpiä pantteja. Hopeaesineitäkin meiltä löytyy sekä elektroniikkaa, kertoo Seppo Heikkilä.

Yrittäjä Seppo Heikkilä esittelee panttilainaamosta löytyviä banjoa ja tuubaa. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Viimeiset työpäivät edessä

Osa kotkalaisen Kymen panttilainaamon hyllyistä on tyhjänä. 28 vuoden jälkeen on tullut aika sulkea panttilainaamon ovet viimeisen kerran. Yli 70-vuotiaat yrittäjät Seppo ja Tuija Heikkilä haaveilevat jo eläkepäivistä, vaikka kiintymys yritystä kohtaan onkin yhä vahva.

– Kun syksyllä päätimme lopettamisesta, se tuntui hyvälle ja huojentavallekin, sillä olimme jo vuosia aiheesta keskustelleet. Toiminta on pyörinyt niin hyvin, ettei meillä ole ollut malttia katkaista sitä aiemmin.

Kaakkois-Suomen ainoalla panttilainaamolla on ollut useita vakioasiakkaita, jotka ovat vuosien myötä tulleet yrittäjille tutuiksi.

– Siinä suhteessa lopettaminen on puolin ja toisin haikeaa, toteaa Seppo Heikkilä.

Vaikka nykyään markkinoita ovat vallannet aika yllättäenkin tulleet pikavipit, panttilainaamotoiminta on edelleen voimissaan.

Seppo Heikkilä, Kymen Panttilainaamo Oy, yrittäjä

On kuitenkin vielä mahdollista, että panttilainaamotoiminta säilyy Kaakkois-Suomen alueella. Heikkilät ovat käyneet neuvotteluja muutamien yrityksestä kiinnostuneiden kanssa.

– Tämä on erittäin kaivattu ja toivottu toimiala täällä ja saattaa ollakin, että joku jatkaa toimintaa. Toisaalta lainaamon voisi perustaa esimerkiksi Kouvolaan, joka on keskemmällä aluetta kuin Kotka, Seppo Heikkilä pohtii.

Lähes kaikki irtaimisto käy pantattavaksi. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Kymmeniä tuhansia lainoja

Suomessa toimii enää reilut 20 panttilainamoa. Panttilainaamoon tuodaan esineitä, jolloin niitä vastaan myönnetään rahallinen laina. Useimmiten kaikki irtain kelpaa pantattavaksi. Esineen voi hakea takaisin maksamalla takaisin lainatun summan sekä siihen lisätyn koron. Kymen Panttilainaamossa korko on kolme prosenttia kuukaudessa.

Jos lainanhakija ei maksa lainaansa ja hae panttia pois, tulevat pantit myyntiin. Joskus ne ostetaan panttilainaamosta lainaa suuremmalla ja joskus pienemmällä summalla kuin alkuperäinen pantti. Seppo Heikkilä arvioi, että alle kymmenesosa lainoista jää lunastamatta.

Toiminta on pyörinyt niin hyvin, ettei meillä ole ollut malttia katkaista sitä aiemmin.

Seppo Heikkilä, Kymen Panttilainaamo Oy, yrittäjä

Viime vuosien aikana monet Suomen panttilainamoista ovat sulkeneet ovensa. Ihmiset vaikuttavat hakevan rahantarpeeseen apua pikavipeistä, joissa korot ovat usein moninkertaisia panttilainaamoihin verrattuna. Kotkalainen Seppo Heikkilä uskoo silti panttilainaamojen tulevaisuuteen Suomessa.

– Panttilainaamo on rahoituslaitos, joka vastaa ihmisten rahantarpeeseen. Vaikka nykyään markkinoita ovat vallannet aika yllättäenkin tulleet pikavipit, panttilainaamotoiminta on edelleen voimissaan.

Yrittäjät Seppo ja Tuija Heikkilä ovat tällä hetkellä ajamassa lainakantaansa alas varmistaakseen, ettei heillä olisi enää vuoden loppuun mennessä voimassa olevia lainoja. Kuukauden kuluttua loput tavarat myydään tyhjennyshuutokaupassa.

Ensimmäinen nollapäivä

Parhaimpina päivinä kauppoja voi Seppo Heikkilän mukaan tulla panttilainaamossa toistakymmentä. Vasta tänä syksynä Kymen Panttilainaamo koki ensimmäisen nollapäivänsä, jona ei tehty yhtäkään lainaa.

– Se on todella harvinaista, naurahtaa Heikkilä.

Mutta mikä oli Kymen Panttilainaamon ihka ensimmäinen laina?

– Puhelinosake, 2000 markkaa, 4.9.1990, Heikkilä lukee paksusta kansiosta.

– Siitä lähdettiin, ja nyt niitä lainoja on kertynyt kymmeniätuhansia.

Seppo Heikkilä viittaa kädellään hyllykköön, joka on täynnä kansioita, vihkoja ja paperinippuja. Kirjanpito on alusta alkaen hoidettu käsin, ja niin aiotaan tehdä sulkemispäivään saakka.

– Nämä tiedot eivät bittiavaruuteen häviä.

Kymen Panttilainaamo sulkee ovensa vuoden lopulla. Kuva: Tiina Karppi / Yle
.
.