Puutiaisaivotulehdusten määrä väheni Länsi-Pohjassa – syitä vasta arvaillaan

Viime vuonna puutiaisaivotulehduksia tilastoitiin Länsi-Pohjassa kahdeksan. Tänä vuonna tartuntoja ei ole vielä tilastoitu lainkaan.

puutiaiset
Punkki lähikuvassa iholla.
Juha Metso / AOP

Puutiaisaivotulehdustapausten määrä on vähentynyt selvästi Länsi-Pohjassa tänä vuonna.

Tähän mennessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tautirekisterissä ei ole yhtään vahvistettua TBE-tapausta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä, kun viime vuonna niitä oli kahdeksan.

Lopullinen lukumäärä tiedetään myöhemmin, kun THL on selvittänyt jokaisen Suomessa saadun puutiaisaivotulehduksen tartuntapaikan. Tartuntataudit tilastoidaan aluksi sairastuneen asuinpaikan mukaan, mutta puutiaisaivotulehdustapauksissa on tärkeää tietää, mistä päin Suomea tauti on saatu.

– Suurin osa ihmisistä saa tartunnan kotialueella, mutta on myös paljon ihmisiä, jotka saavat sen jossain muualla esimerkiksi lomaillessaan. Näiden tapausten läpikäynti on vielä kesken, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane.

Joka tapauksessa tartuntoja on Kemin ja Simon alueella huomattavasti vähemmän kuin viime vuosina keskimäärin.

THL ja Helsingin yliopisto tutkivat

THL ei vielä halua tehdä lopullisia johtopäätöksiä puutiaisaivotulehdusten vähenemisen syistä.

Ilmaiset puutiaisaivotulehdusrokotukset ovat voineet vähentää tartuntoja, kun rokotekattavuus on parantunut. TBE-rokotetta on jaettu tänä keväänä osana kansallista rokotusohjelmaa myös Kemin eteläisten kaupunginosien asukkaille tai niissä vakituisesti oleskeleville. Viime vuonna ilmaisrokote annettiin vain Simossa.

THL ja Helsingin yliopisto tutkivat parhaillaan myös muun muassa sään vaikutusta puutiaisaivotulehduksen esiintyvyyteen. Tutkimuksesta odotetaan ensimmäisiä tietoja ensi kesään mennessä.

Lapissa puutiaisaivotulehdusta esiintyy vain suppealla alueella Kemin ja Simon rajalla.