1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Huumeparonit ja -kartellit

Meksikolainen huumeparoni ”El Chapo” oikeuden eteen New Yorkissa

61-vuotias Joaquín Guzmán johti Sinaloan kartellia. Sitä pidetään ehkä maailman vaikutusvaltaisimpana huumeorganisaationa.

Huumeparonit ja -kartellit
poliisit pitelevät pidätettyä niskasta
Joaquín "El Chapo" Guzmán kiinniotettuna 2014.Mario Guzman / EPA

Oikeudenkäynti meksikolaista huumeparonia Joaquín "El Chapo" Guzmánia vastaan alkaa maanantaina. Oikeudenkäynti pidetään liittovaltion tuomioistuimessa New Yorkin Brooklynissa.

Oikeudenkäyntiä varten kootaan ensin valamiehistö, joka syytetyn tausta huomioiden pidetään salassa.

Guzmánin asianajajat ovat protestoineet valamiehistön salaamista, samoin sitä, että puolustuksella ei ole ollut riittävästi mahdollisuuksia perehtyä syyttäjien valtaisaan todistemateriaaliin, johon kuuluu yli 100 000 nauhoitetta ja 14 000 sivua asiakirjoja.

Syyttäjäviranomaisten mukaan 61-vuotias ”El Chapo” johti vuodesta 2003 Sinaloan huumekartellia, joka toimitti tonneittain heroiinia, kokaiinia, metamfetamiinia ja marihuanaa Yhdysvaltoihin. Hänen arvioidaan ansainneen kartellin avulla 14 miljardia dollaria.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat luonnehtineet ryhmää yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmaksi huumeorganisaatioksi. Kartelli on saanut nimensä Meksikon osavaltion mukaan.

Todistajina entisiä kartellin jäseniä

Kaikki syytteet liittyvät huumekauppaan, mutta syyttäjien odotetaan esittävän todisteita, joiden mukaan Guzmán oli osallinen myös lukuisiin murhiin. Syyttäjän todistajina on entisiä kartellin jäseniä, jotka tekevät nyt yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Puolustuksen pyrkimyksenä on todistaa, että Guzmán oli vain "luutnantti", joka totteli muiden käskyjä.

Mikäli Guzmán tuomitaan, hänelle on luvassa elinkautinen vankeusrangaistus. Oikeudenkäynnin arvioidaan kestävän neljä kuukautta.

Guzmán luovutettiin Meksikosta Yhdysvaltoihin tammikuussa 2017, kun hän oli karannut kahdesti meksikolaisvankiloista. Guzmán saatiin kiinni Meksikosta tammikuussa 2016.

Guzmánin lempinimi "El Chapo" tarkoittaa pätkää.

Lue myös:

Huumeparoni "El Chapon" oikeudenkäyntiin määrättiin nimetön valamiehistö

Huumekuningas "El Chapo" valittaa vankilaolosuhteista

Huumeparoni El Chapo luovutettiin Yhdysvaltoihin

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi