Hyppää sisältöön

Unohda mindfulness, lähde ongelle! Onkiminen on helppo tie hiljaisuuteen

Yhä useampi suomalainen altistuu melulle ja sen aihettamille terveyshaitoille. Hiljaisuus palauttaa voimia.

Kuva: Pixabay

Liikenteen meteli! Avokonttorin jatkuva kälätys! Koulujen ja päiväkotien korvia huumaava rallatus! Melua on moneksi ja melkein kaikkialla.

Yhä useampi suomalainen altistuu melulle ja sen aiheuttamille terveyshaitoille, eikä tilanne ole muuttumassa paremmaksi. Näin uskoo filosofian tohtori ja Helsingin yliopiston dosentti Outi Ampuja.

– Kaupungistuminen jatkuu, asuminen tiivistyy ja liikenteen määrä kasvaa.

Ampujan mukaan terveyshaittojen riski kasvaa, kun vuorokautinen keskiäänitaso on yli 55 desibeliä. Tällä hetkellä lähes miljoona suomalaista elää liikenteen melualueilla. Helsingin asukkaista noin 230 000 asuu melualueilla.

Stressaako kaupungin melske? Listasimme Helsingin hiljaiset sopet

Melu unohtuu onkivapa kädessä

Siuntiossa sijaisevan järven rannalla on hiljaista. Rannalla oleva laituri on yksi muusikko Pami Karvosen lempipaikoista. Tänne hän tulee ongelle, kun melu ja kiire meinaavat ottaa ylivallan.

Terveellinen ruoka ja liikunta puhuttavat paljon, mutta Karvonen ihmettelee, miksi ihmiset eivät ole kiinnostuneita melusta ja sen aiheuttamista haitoista.

– Unohdamme että meillä pitäisi olla myös hiljaisuuden kuntojakso.

Karvonen vannoo hiljaisuuden korvamadon nimeen. Suomeksi se tarkoittaa rauhoittumista onkimalla. Karvonen huomaa eron, kun hän palaa onkireissun jälkeen takaisin kotiympyröihin. Hiljaisuudessa vietetyn ajan jälkeen ympärillä tuntuu olevan valtavasti ääniä.

– Joka suunnasta kuuluu tikitystä ja piipitystä, huminaa ja kohinaa, jotka eivät ole luonnon ääniä, vaan ihan mekaanisia ääniä.

Veden liike ja luonnon äänet muodostavat kokonaisuuden, jolla on ihmistä hoitava vaikutus, Karvonen kuvailee.

Muusikko Pami Karvonen on koonnut ajatuksia hiljentymisestä ja kalastamisesta Kalaonnea-kirjaan. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Melulla on lukuisia haittavaikutuksia

Tutkija Outi Ampujan mukaan jatkuvalle melulle altistumisesta aiheutuvien terveyshaittojen lista on pitkä: keskittymiskyvyn heikkeneminen, sydän- ja verisuonitaudeille altistuminen, stressi, univaikeudet, lyhytkestoisen muistin heikkeneminen, lukemaan oppimisen hidastuminen, kuulon ja immuniteetin heikkeneminen…

Ongelmaa vaikeuttaa kaiken lisäksi se, että ihminen ei välttämättä huomaa sitä, että häiritsevät äänet vaikuttavat omaan elämään ja terveyteen.

– Elimistö ei totu jatkuvaan liikenteen meteliin, joka kantautuu esimerkiksi kadun puolella sijaitsevaan makuuhuoneeseen. Melun vuoksi elimistö ei pääse unen aikana kunnolla lepäämään vaikka itse ajattelisi, että melu ei haittaa, Ampuja kuvailee.

Madon koukuttaminen vaatii keskittymistä, siis hiljentymistä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Löydä oma elämänrytmisi

Pami Karvosen tärkein oivallus ongella on ollut se, että kaikessa tekemisessä on oma rytminsä. Sisäinen rytmimme eli pulssi ja hengitys rauhoittuvat hiljaisuudessa nopeasti.

Tärkeintä olisi löytää ja sitten ylläpitää omaa, ainutlaatuista rytmiä läpi elämän – niin arjen kiiressä kuin vapaallakin.

– Jos rytmi vaihtuu koko ajan, niin luulen, että siinä on yksi syy miksi stressaantuu. Jopa pienten asioiden tekeminen tuntuu raskaalta, jos oma rytmi puuttuu.

Laiturinnokassa seisoessa katse keskittyy veden pinnassa kelluvaan kohoon. Karvoselle nimenomaan veden liikkeen katselu on onkimisessa tärkeintä. Kalan saaminen on aivan sivuseikka.

– Monella onkijalla ei ole edes koukkua siimassa, Karvonen paljastaa.