Soite kävi tiukkoja äänestyksiä maakunnan vuodepaikoista – Lepola saamassa jatkoa, Kannuksesta ja Tunkkarista karsitaan paikkoja

Keski-Pohjanmaalla sote-palveluista vastaava Soite ei päässyt Kokkolan kaupungin vaatimiin säästöihin.

Soite
Soiten kylttejä Kokkolassa, taustalla keskussairaala

Soiten hallitus pui ensi vuoden talousarviotaan koko maanantain. Tiukimmat äänestykset käytiin maakunnassa sijaitsevista vuodepaikoista.

Hallitus päätyi vastoin virkamiesten esitystä jatkamaan Marinkaisissa sijaitsevan Lepolan palvelukeskuksen toimintaa äänin 6–5. Alkuperäisen esityksen mukaan toiminta olisi ajettu hiljalleen alas lisäämällä avo- ja ostopalveluita. Hallitus velvoitti käynnistämään neuvottelut Lepolan kiinteistön omistavan Kokkolan kaupungin kanssa siitä, että Lepolasta vuokrattavien tilojen määrää vähennettäisiin ja näin saataisiin Soiten kuluja pienennettyä.

Kannuksen ja Tunkkarin terveyskeskusten vuodeosastoilla sen sijaan potilaspaikkojen määrä vähenee kummassakin 24 paikasta 18 sänkyyn. Tässä tapauksessa virkamiesten esitys piti äänin 6–5. Perhonjoki- ja Lestijokilaaksoihin perustetaan niin sanotut tehotiimit, jotka paikkaavat väheneviä vuodepaikkoja muun muassa kotihoidolla ja tehostamalla kotisairaalatoimintaa.

Soiten hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitilan (kesk.) mukaan näiden äänestystulosten perusteella ei voida tehdä johtopäätöksiä siitä, miten valtuusto lopulta ratkaisee maakunnan palveluiden kohtalot.

– Soiten strategiana on lisätä avohoidon palveluita. Kokkolassa laitospaikkojen karsiminen on aloitettu jo aiemmin, siellä ollaan jo pidemmällä. Maakunnan osalta olemme tavoitteista jäljessä. Tasa-arvoisten palvelujen näkökulmastakin lisäämme kotiin annettavia palveluita jokilaaksoihin, tätä on toivottu myös kaikissa asiakaskyselyissämme. Missään tapauksessa ei ole tavoitteena se, että hoito heikkenisi. Alueilla ei ole syytä huoleen, kaikista pidetään huolta, lupaa Laitila.

Soite ilmoitti kesällä kunnille, että se alentaa kuntien laskutusta kolmella prosentilla. Viime kuussa se kuitenkin ilmoitti, että luvassa on vain prosentin lasku, mitä kunnat protestoivat voimakkaasti Kokkolan kaupunki etunenässä. Kokkola alleviivasi viestiään nipistämällä vielä miljoona euroa Soitelle menevistä rahoista.

Soiten hallitus pidättäytyi kuitenkin miinus yhden prosentin raamissaan luvuin 6–4 päättyneen äänestyksen jälkeen.

Soiten jäsenkuntalaskutus on ensi vuonan 262 miljoonaa euroa, kaikkiaan sen kulut ovat 321 miljoonaa euroa. Soite tähtää nollatulokseen kun se on aiemmin päässyt noin miljoonan ylijäämään. Soite investoi ensi vuonna 16 miljoonalla eurolla ja sen velkamäärä kasvaa 12 miljoonaa. Tämän vuoden tilipäätöksen käsittelyn yhteydessä keväällä käynnistetään myös keskustelu siitä, voidaanko Soiten taseessa olevia 12 miljoonan euron ylijäämiä palauttaa kunnille.

– Olisin toivonut, että Soiten strateginen ajattelu avohoidosta olisi mennyt askeleen pidemmälle. Tämä on vahvasti arvobudjetti. Soiten arvot on kirjattu toimintasuunnitelmaan, Olemme halunneet kirkastaa sen, mitä tarkoittaa kun ihminen on keskiössä. Arvojamme ovat arvostava kohtaaminen ja avoimuus, esitteli vt. toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi.