Juutalaisen seurakunnan jäsenet maksavat itse turvallisuusjärjestelyistään parisataa euroa vuosittain

Kampissa sijaitsevan synagogan turvallisuutta valvoo Helsingin poliisi lähes päivittäin

Lyhyet
Helsingin juutalainen serakunta
Helsingin juutalaista seurakuntaa vartioi poliisi.Jussi Mansikka/Yle

Helsingin juutalainen seurakunta on huolissaan turvallisuudestaan. Ilmapiiri on seurakunnan jäsenten mukaan muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana uhkaavaksi ja siksi he ovat muun muassa palkanneet vartijan ja hankkineet turvaoven synagogan ja koulun turvaksi.

Seurakunnan jäsenet maksavat joka vuosi noin 200 euroa kukin turvallisuustoimien kustantamiseksi. Lisäksi kuluja katetaan keräyksillä ja lahjoituksilla.

Kööpenhaminassa 2015 tapahtuneen synagogaiskun jälkeen valtio osallistui turvallisuuskuluihin maksamalla 100 000 euroa, joka on noin puolet sen vuotuisista kuluista, kertoo kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta. Tuki oli kuitenkin kertaluontoinen.

– Helsingin poliisi tekee aktiivista yhteistyötä juutalaisen seurakunnan kanssa turvallisuuskysymyksissä. Seurakunnan jäsenten lisäksi myös poliisi panostaa juutalaisen seurakunnan turvallisuuteen.

Helsingin poliisi on passissa Kampissa sijaitsevan synagogan ovella lähes päivittäin.

Yksi vaihtoehto olisi sisällyttää turvallisuuskustannukset opetus-ja kulttuuriministeriön jakamaan, muille kuin evankelis-luterilaiselle kirkolle tarkoitettuun uskonnollisten yhdyskuntien avustuksiin. (siirryt toiseen palveluun)