Ilmaisparkin pelätään tukkivan Turun kadut joulun alla – ”Hieman harkitsematonta”

Lupaus maksuttomasta kadunvarsipysäköinnistä Turun ydinkeskustassa joulun alla herättää huolta täydellisestä liikennekaaoksesta.

Turku
Bussi heijastuu kaupan ikkunasta.
Yhdistyksen mukaan jo viime syksynä voimaan tulleet uudet liikennejärjestelyt laskivat asiakasmäärää. Arkistokuva.Petra Ristola / Yle

Turku julisti viime perjantaina kaupunginjohtaja Minna Arven suulla tarjoavansa joulukuussa autoilijoille 600 maksutonta kadunvarsipaikkaa joulukaupan helpottamiseksi. Yrittäjien pelkona on ydinkeskustan lukuisten työmaiden ja poikkeuksellisten liikennejärjestelyiden aiheuttama asiakaskato.

Kaupungin ”joululahja” ei kuitenkaan ole kerännyt pelkkää kiitosta. Arvostelijat pelkäävät ilmaispaikkaa metsästävien autoilijoiden tukkivan kadut ja haittaavan rakennustöiden takia poikkeusreiteillä kulkevaa joukkoliikennettä.

Harkitsematonta vai ei?

Vihreät olisi halunnut ottaa kahden viikon aikalisän maanantaina, kun kaupunginhallitus käsitteli asiaa. Kaupunginhallituksen vasemmistojäsenet ehdottivat koko esityksen hylkäämistä. Kaupunginjohtaja Arven esitys kuitenkin hyväksyttiin kahden äänestyksen jälkeen.

Ehkä tätä olisi pitänyt miettiä tarkemmin. Tämä voi vaan pahentaa keskustan liikennesumppua.

Jukka Vornanen

Etenkin arvostelijat pelkäävät, että autoilijat, jotka etsivät ilmaispaikkaa pääkirjaston ja kaupungintalon pysäköintialueilta, ruuhkauttavat joukkoliikenteen tämänhetkiset valtaväylät, Linnankadun ja Aurakadun.

– Pidimme ajatusta hieman harkitsemattomana. Ymmärrämme, että keskustan vetovoimaa halutaan parantaa ja pitää yllä muutostöidenkin aikana, mutta ehkä tätä olisi pitänyt miettiä tarkemmin. Tämä voi vain pahentaa keskustan liikennesumppua, sanoo kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, vihreiden Jukka Vornanen.

Nyt muistutetaan, että autoilua keskustassa ei ole kielletty.

Lauri Kattelus

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Lauri Kattelus puolestaan uskoo, että Turun myllerryksessä oleville kaduille mahtuvat kaikki kulkumuodot. Hän toteaa joukkoliikenteen sujuneen hyvin poikkeusjärjestelyiden aikanakin ja muistuttaa keskustan uusista pyöräteistä.

– Toivottavasti kampanja antaa sellaisen viestin, että myös vielä autoilevat ihmiset uskaltavat ajaa keskustaan. Nyt muistutetaan, että autoilua keskustassa ei ole kielletty, ainoastaan läpiajoa on rajoitettu, sanoo Lauri Kattelus.

Linja-autoilijat: Ongelmia jo nyt

Turun seudun linja-autohenkilökunnan puheenjohtaja Mikko Ahomäki kertoo uutisen herättäneen jo jonkin verran huolta bussinkuljettajien keskuudessa.

Parkkiruutujen etsijöitä on varmasti enemmän liikkeellä, mikä lisää ruuhkaa.

Mikko Ahomäki

– Ymmärrän yrittäjien tuskan, että parkkipaikkoja kaivataan. Mutta kovin ruuhkaisaa on nykyisinkin, että sikäli ei oikein hyvältä kuulosta. Parkkiruutujen etsijöitä on sitten varmasti enemmän liikkeellä, mikä lisää ruuhkaa Aurakadulla ja Linnankadulla, uumoilee Ahomäki.

Föli
Lipun hintojen korotukset tulisivat voimaan vuodenvaihteessa. Arkistokuva.Viivi Sihvonen / Yle

Linja-autonkuljettajien toiveena olisi Ahomäen mukaan välttää yksityisautoilua väliaikaisilla bussireiteillä. Hän on saanut kuljettajilta tuskastunutta palautetta ahtaista liikennejärjestelyistä, eikä liikenne ole pyörinyt täysin aikataulujen mukaan.

– Sujuvuudessa on ollut ongelmia jo nyt. Jouluruuhka on vasta alkamassa, ei oikein hyvältä näytä, sanoo Mikko Ahomäki.

Ilmaista parkkiaikaa alkuiltapäivästä alkaen

Kaupungin joulukampanjan kritisoijat ovat ihmetelleet, miksi autoilijoita halutaan haalia parkkeeraamaan kadunvarsille keskustan pysäköintilaitosten sijaan. Vastaus on yksinkertainen.

– Kadunvarsipaikat ovat kaupungin omia pysäköintipaikkoja. Yksityisten puolesta emme voi päättää, mutta omista asioistamme voimme. Toki otetaan kiitollisena vastaan, jos Louhi tai joku muu pysäköintitalo lähtee tällaiseen kampanjaan mukaan, toteaa Lauri Kattelus.

Kummeksuntaa on herättänyt myös ehdotuksen rajoittamaton parkkiaika arkisin kello 14:n jälkeen ja lauantaisin koko päivän. Arvostelijoiden mielestä ilmaista jouluostosaikaa olisi syytä rajata muutamaan tuntiin, ettei paikkoja käytettäisi pitkäaikaiseen pysäköintiin.

– Virkaesityksen perusteluiden mukaan tämä olisi valvonnan kannalta yksinkertaisin ratkaisu. Tietysti toivomme ja luotamme siihen, että paikkojen kierto on hyvä ja ihmiset tulevat nimenomaan asioimaan keskustaan, sanoo Kattelus.

Vihreillä on luonnollisesti toisensuuntaiset toiveet.

– Ennemmin toivoisimme, että kaupunkilaisia kannustettaisiin tulemaan joukkoliikenteellä keskustaan, jotta pysäköintialueet eivät täysin tukkeutuisi ja ruuhkautuisi, sanoo Jukka Vornanen.

Lue lisää:

Turun keskustan uudet liikennejärjestelyt ovat säikäyttäneet osan asiakkaista, mutta eivät kaikkia – "Vaatii totuttelemista kaupungin asukkailta"

Turun kauppatorin ympäristö tyhjeni busseista: noin 80 bussilinjan reitti muuttui – "Toivottavasti ihmiset ovat kärsivällisiä"