1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Trumpin suosio punnitaan, kuinka selittää ilmastonmuutos lapselle, influenssarokotus nenäsumutteena, harmaata säätä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Republikaanien kannattajia.
Republikaaniehdokas Jacky Rosenin kannattajat hurrasivat vaalitilaisuudessa Las Vegasissa 5. marraskuuta.Ethan Miller / AFP

Yhdysvaltain välivaalit tärkeä mittari Trumpin suosiosta

Vaikka presidentti Donald Trump ei olekaan ehdolla, republikaaniehdokkaiden menestyksestä kongressin edustajainhuoneen sekä senaatin vaaleissa luetaan myös hänen kannatuksensa kehitystä. Listasimme neljä seikkaa, jotka auttavat seuraamaan välivaaleja ja paikkajakoa.

"Jos on tärkeä kokous aamulla, otan aina auton" – Lähes joka neljäs kaukojuna on myöhässä

Joka neljäs kaukoliikenteen henkilöjuna saapuu asemalle yli 5 minuuttia myöhässä. Valtaosa myöhästymisistä johtuu muusta junaliikenteestä, mikä viittaa siihen, että yhden junavuoron myöhästyminen usein kertautuu. Ylen junakoneesta voit katsoa, kuinka paljon oma junavuorosi on myöhästellyt.

Junalaiturin tunnelmaa
Asmo Raimoaho / Yle

"Tuleeko maapallosta joskus niin kuuma, etteivät täällä voi eläimet ja ihmiset enää elää?" – Näin vastaat, kun lapsi kysyy ilmastokatastrofista

Miten lapselle voi vastata, jos hän kysyy ilmastonmuutokseen liittyyviä kysymyksiin? Miten estät sen, että lapsi ei ala nähdä painajaisia ja syyttää itseään maailman tuhoutumisesta. Miten vastaat lapselle totuudenmukaisesti, mutta siten, että et siirrä omaa ahdistustasi lapseen.

Landsat sateliitin kuva maapallosta.
Planet Observer / AOP

Koska ilmastonmuutos on niin vakava, pelottava ja ajankohtainen aihe, niin entistä nuoremmat lapset kuulevat asiasta. Ilmastoahdistusta tutkinut Panu Pihkala vastaa pikkuiselle tytölle videolla muun muassa kysymykseen: "Tuhoutuuko maapallo joskus?"

Entistä suurempi joukko saa maksuttoman influenssarokotuksen – pikkulapsille piikin vaihtoehtona nenäsumute

Lapsi saa nenäsumuterokotteen.
Lapsi voi ottaa influenssarokotuksen piikin sijaan nenäsumutteena.Petteri Sopanen / Yle

Kausi-influenssarokotukset ovat parhaillaan käynnissä useissa kunnissa. Tänä vuonna aiempaa useammat lapset saavat maksuttoman rokotuksen. Pikkulapsille helpotusta tuo se, että piikin vaihtoehtona on myös nenäsumute. Rokotuksen voi saada maksutta myös esimerkiksi silloin, kun lähipiiriin kuuluu vakavalle influenssalle altis ihminen. Joissakin kunnissa on aiemmin vaadittu lähipiiriin kuulumisesta lääkärintodistus, mutta sitä ei enää tarvita.

Harmaata tihkua, mutta lämmintä

Tiistai on alkanut etelä- ja keskiosassa lämpimänä. Pohjoisessa on vielä paikoin pakkasta. Päivä jatkuu samanlaisena, pilvisenä ja harmaana. Tihkusadetta tulee Oulun korkeudella saakka. Meteorologi Anne Borgströmin mukaan viikko jatkuu samanlaisena, harmaana ja tihkusateisena, mutta lämpimänä.

Lue lisää säästä täältä.

Tiistain sääkartta.
Yle Sää
Lue seuraavaksi