Yhdysvalloissa uutiskanavat vetivät pois Trumpin rasistisena ja virheellisenä pidetyn vaalimainoksen

Video yhdistää demokraatit, murhista tuomitun meksikolaismiehen ja Yhdysvaltoja lähestyvän siirtolaiskaravaanin toisiinsa

Kongressivaalit
Mies vilkuttaa lentokoneen ovella.
Kevin Dietsch / EPA

Yhdysvalloissa kiistellään välivaalikampanjoinnin viime metreillä presidentti Donald Trumpin rasistisena pidetystä vaalimainonnasta.

New York Timesin mukaan uutiskanavat NBC ja Fox ovat ilmoittaneet, että ne eivät enää julkaise Trumpin kampanjan laatimaa videota, joka yhdistää demokraatit, meksikolaisen murhista tuomitun maahanmuuttajan sekä Meksikon kautta Yhdysvaltoihin pyrkivä siirtolaiskaravaanin toisiinsa.

Mainoksessa väitetään, että demokraatit ovat päästäneet kahden poliisin murhasta tuomitun meksikolaismiehen maahan ja antaneet tämän jäädä. Samalla mies yhdistetään Väli-Amerikasta lähteneisiin siirtolaisiin, jotka kulkevat parhaillaan Meksikon halki kohti Yhdysvaltoja. Valtaosa karavaanin siirtolaisista on lähtöisin Hondurasista ja sanoo pakenevansa maan köyhyyttä ja väkivaltaa.

Arvostelijoiden mukaan vaalimainos on virheellinen ja vihaa lietsova. CNN on kieltäytynyt lähettämästä mainoksen pidempää versiota lainkaan pitäen sitä rasistisena.

New York Timesin mukaan murhista tuomittu meksikolaismies käännytettiin presidentti Bill Clintonin kaudella, mutta hän on toistuvasti palannut takaisin Yhdysvaltoihin. Miehellä ei ole tiettävästi mitään kytköksiä siirtolaiskaravaaniin.

Myös Facebook on ilmoittanut poistaneensa mainoksen, joka oli tarkoitettu vaaleissa avainroolissa olevien Floridan ja Arizonan äänestäjille. Facebook-käyttäjät voivat kuitenkin yhä jakaa videota omilla sivuillaan.

Trump on jakanut mainosta Twitterissä. Hän sanoi maanantaina toimittajille, ettei ole tietoinen mainokseen kohdistuvasta kritiikistä.

– Meillä on paljon mainoksia ja ne todella ovat tehokkaita perustuen lukuihin, joita näemme, hän kommentoi.

Lue lisää:

"Obama... hänellä oli pieni yleisö" – katso videolta, kuinka sanasota Trumpin ja Obaman välillä kiihtyy

Miksi republikaanit voittavat vaaleja, vaikka saavat vähemmän ääniä? Selvitimme kongressivaalien alla, millaista on vaalimatematiikka amerikkalaiseen tapaan

Yle News Labin päällikön Jukka Nivan analyysi: Miten Trumpin kannattajat ja ultraliberaalit vaikuttavat mediataloihin 20-luvulla? (siirryt toiseen palveluun)