México ilman vettä jo lähes viikon – vesijohtoverkoston korjaaminen pitkittyi

Vesijohtoverkoston korjaaminen on venynyt putken irtoamisen vuoksi.

México
Kaksi ihmistä kantaa vesisankoja.
Sashenka Gutierrez/ EPA

Meksikon pääkaupungissa Méxicossa miljoonat ihmiset ovat olleet ilman vettä jo lähes viikon.

Kaupungista katkaistiin vedet lokakuun lopussa viranomaisten uudistaessa kaupungin vesijohtoverkostoa.

Viranomaiset kertoivat maanantaina, että vesikatko jatkuu edelleen, sillä yksi suurista vesiputkista oli irronnut, kun vesipumppuja oli kytketty päälle sunnuntaina.

Veden pumppaaminen takaisin verkostoon kestää useita päiviä, joten vettä on odotettavissa vasta tiistaina tai keskiviikkona, kertoivat viranomaiset.

– Tämä näyttäisi kestävän kahdeksan päivää. Meillä ei ole koskaan ollut näin pitkää vesikatkoa, sanoi pormestari Jose Ramon Avieva.

Vesikatko on vaikuttanut jopa neljän miljoonan ihmisen arkeen Méxicossa ja lisäksi kolmen miljoonan ihmisen elämään kaupungin lähiöissä.

Vesiyhtiö on vaihtanut valtavia vesiputkia ja muita vesijohtoverkoston rakenteita, jotka pumppaavat vettä 500 metrin korkeuteen, jotta vedenpaine riittäisi koko kaupungin vesijohtoverkkoon.

Poliisit ovat vartioineet veden jakelupaikoilla. Vesipulan odotetaan vielä pahanevan, kun ihmiset palaavat kaupunkiin viikonlopun jälkeen, useat ovat viettäneet lomaa Kuolleiden päivän -muistojuhlan aikaan.

Vesiongelmat eivät ole Méxicolle uutta, jopa lähes puoleen miljoonaan talouteen ei tule päivittäin juoksevaa vettä. Lisäksi joidenkin arvioiden mukana kaupungin vesijohtoverkostosta jopa 40 prosenttia vedestä valuu hukkaan muun muassa vuotojen takia.

Lähteet: AFP