1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kongressivaalit

Yhdysvalloissa varoitetaan Venäjän vaikutusyrityksistä, mutta suurempi uhka voi tulla sisältäpäin

Viranomaiset ja sosiaalista mediaa valvovat aktivistiryhmät pyrkivät havaitsemaan asiattomat viestit.

Kongressivaalit
Mies äänestää.
Mies äänesti Norwalkissa, Kaliforniassa 5. marraskuuta.Frederic J. Brown / AFP

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat ohjeistaneet äänestäjiä, jotta nämä olisivat valppaina, ja pyrkisivät havaitsemaan mahdollisen vaalihäirinnän sosiaalisessa mediassa.

Kaksi vuotta sitten käydyissä vaaleissa erityisesti Venäjän vaalivaikuttaminen oli voimakasta. Yhdysvaltain poliisiviranomaiset ja tiedustelupalvelut pyrkivät havaitsemaan kaikki vaikutusyritykset ja poistamaan sentyyppiset viestit välittömästi verkosta.

Yhdysvalloissa on myös kansalaisjärjestöjä, jotka haravoivat nettiä vaalihäirinnän löytämiseksi.

Toistaiseksi havaintoja häirinnästä ei ole tehty, kertoo kotimaan turvallisuuden ministeri Kristjen Nielsen.

– Amerikkalaisten tulee kuitenkin olla tietoisia, että ulkomaiset toimijat - erityisesti Venäjä - saattavat jatkaa vaikuttamistaan äänestäjien mielialoihin ja havaintoihin saadakseen aikaan epäsopua, Nielsen varoitti.

– He voivat levittää väärää informaatiota poliittisista prosesseista tai ehdokkaista, valehtelemalla omista häirintätoimistaan, levittämällä propagandaa sosialisessa mediassa ja muilla tavoin, Nielsen jatkoi.

Uhka sisältäpäin?

Oxfordin yliopiston internet-tutkijat julkaisivat torstaina raportin, jonka mukaan Yhdysvalloissa sosiaalisessa mediassa leviää nyt vielä enemmän "roskauutisia" (junk mail) kuin viime vaalien aikaan. Junk mail tarkoittaa uutisia muistuttavia nettisisältöjä, jotka eivät kuitenkaan ole peräisin vastuullisilta tietolähteiltä, kuten mediataloilta.

Yhdysvaltalaiset nettiä valvovat ryhmät ovatkin erityisen huolissaan kotimaisista nettihäiriköistä, kertoo Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan paikalliset nettitrollit ovat omaksuneet venäläisten kaksi vuotta sitten käyttämiä toimintatapoja.

Suurin huolenaihe ovat netissä leviävät väärät tiedot, jotka saattavat estää ihmisiä äänestämästä. Netissä saattaa levitä tietoja esimerkiksi äänestyspaikkojen vääristä aukioloajoista. Ihmiset menevät äänestämään, kun äänestyspiste on jo suljettu.

Mistä USA:n välivaaleissa on kysymys – Neljä seikkaa avuksi vaalien seuraamiseen

Myös hallinnon ongelmia liioitellaan. Netissä voi levitä tietoja, joiden mukaan äänestyspaikalle vievä bussi meneekin väärään äänestyspaikkaan ja äänestäjien äänet hylätään, tai että äänestyspaikka on suljettu vesivahingon vuoksi.

Perjantaina Twitter sulki suuren määrän automaattisia valeviestejä lähettäviä bottitilejä sen jälkeen, kun demokraattinen puolue oli lähettänyt niistä ilmoituksen vaalivalvojille.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi