Kysely: 50 000 yritystä omistajanvaihdoksen edessä

Kyselyn mukaan liki 80 prosenttia yrittäjistä uskoo, että yrityksen toiminta siirtyy seuraavalla tekijälle.

yrittäjyys
Kirjanpitomappi, rahaa ja laskin.
Yli 55-vuotiaista yrittäjistä liki puolet arvioi myyvänsä yrityksen ulkopuoliselle.Ismo Pekkarinen / AOP

Yrittäjän ikääntymisestä johtuva omistajanvaihdos on edessä seuraavan vuosikymmenen aikana lähes 50 000 yrityksessä, yksinyrittäjät mukaan lukien, selviää Omistajanvaihdosfoorumin (siirryt toiseen palveluun) teettämästä kyselystä. Sen mukaan noin 80 prosenttia yrittäjistä uskoo saavansa liiketoiminnan siirtymään uusiin käsiin.

Yli 55-vuotiaista yrittäjistä liki puolet arvioi myyvänsä yrityksen ulkopuoliselle, kun joka neljäs tähtää sukupolvenvaihdokseen. 22 prosenttia puolestaan uskoo yritystoiminnan päättyvän kokonaan. Vain seitsemän prosenttia uskoo jatkajan löytyvän yrityksen nykyisten omistajien joukosta.

Kyselystä selviää myös, että hieman yli kolmannes alle 55-vuotiaista on kiinnostunut myymään yrityksensä. Vastaavasti 27 prosenttia on kiinnostunut ostamaan yrityksen tai liiketoiminnan.

Kolmatta kertaa toteutetun valtakunnallisen Omistajanvaihdosbarometrin (pdf) (siirryt toiseen palveluun) toteutti Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Siihen vastasi noin 1 700 yrittäjää.

Omistajanvaihdosfoorumin jäseniä ovat Työ- ja elinkeinoministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari, Finnvera, Business Finland, Finnvera, Fennia-konserni ja Elo, Nordea, Danske Bank, Suomen Yrityskaupat, Suomen uusyrityskeskukset, Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulu.

Tarkennus kello 8:10: Lisätty tieto barometrin tekijöistä ja tieto Omistajanvaihdosfoorumin jäsenistä