Pello aikoo korottaa lähes kaikkia veroja

Kunnanhallitus haluaa korottaa kiinteistöverojen lisäksi myös tuloveroa.

Pello
Pellon kunnanvirasto
Pellon kunnanvirastoRaimo Torikka / Yle

PelloPellon kunta on korottamassa lähes kaikkia verojaan. Kunnanjohtaja Eero Ylitalo esitti kunnanhallitukselle, että Pello korottaisi yleistä kiinteistöveroa sekä vakituisten asuinrakennusten, loma-asuntojen ja voimalaitosten kiinteistöveroa. Kunnanjohtaja Ylitalo ei esittänyt korotuksia tuloveroon.

Pellon kunnanhallitus päätti kuitenkin maanantaina, että se esittää kiinteistöverojen korotuksen lisäksi myös tuloveroon 0,25 prosenttiyksikön korotusta.

Lisäksi kunnanhallitus esittää ensi maanantaina kokoontuvalle valtuustolle, että yleinen kiinteistövero olisi ensi vuonna 1,25%, ja kiinteistövero olisi vakituiselle asunnolle 0,55%, loma-asunnoille 1,20 % ja voimalaitoksille 3 %.

Kunnan veroista jäisivät esityksen mukaan ennalleen vain yleishyödyllisten yhteisöjen sekä rakentamattomien tonttien kiinteistöverot.

Kunnanhallitus äänesti tuloverosta ja kiinteistöveroista

Kunnanjohtaja Eero Ylitalon pohjaesityksenä oli tuloveron säilyttäminen entisellään. Simo Keränen (vas.) esitti Anne-Maria Kovalaisen (kesk.) kannattamana, että tuloveroa korotettaisiin 0,25%. Äänestyksessä korotusesitys voitti äänin 4–2 (yksi tyhjä).

Kiinteistöverojen osalta kunnanjohtajan pohjaesitys tuli hyväksytyksi äänin 5-2. Vastaesityksessä kiinteistöverot olisi jätetty nykyiselleen.

Esitetyt veromuutokset tulouttaisivat toteutuessaan kunnan kassaan noin 350 000 euroa vuodessa.