1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyysturva

Monet työttömyyskassat laskevat jäsenmaksujaan ensi vuonna

Kolme neljästä työttömyyskassasta aikoo laskea jäsenmaksujaan parantuneen työllisyystilanteen takia.

työttömyysturva
Työttömyyskorvauksen hakukaavake
Marja Väänänen / Yle

Kolme neljästä työttömyyskassasta aikoo laskea jäsenmaksujaan ensi vuonna kohentuneen työllisyystilanteen takia. Jäsenmaksut laskevat keskimäärin 10 kymmenen prosenttia, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry (TYJ) kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Muutoksella on vaikutusta moniin, sillä työttömyyskassoihin kuuluu noin kaksi miljoonaa suomalaista. 3000 euroa kuukaudessa ansaitsevan työntekijän työttömyyskassan jäsenmaksu laskee ensi vuonna keskimäärin 17 euroa, TYJ laskee.

Jäsenmaksujen pudotukset vaihtelevat työttömyyskassakohtaisesti. Eniten jäsenmaksut putoavat Paperityöväen kassalaisilla, joiden jäsenmaksu laskee 39 prosenttia.

Myös Kuljetusalan (27 prosenttia) ja Suomen Elintarviketyöläisten (29 prosenttia) työttömyyskassamaksun pudotus on lähes 30 prosenttia.

Opettajilla sekä myynnin ja markkinoinnin ammattilaisilla maksut laskevat 19 prosenttia, mikä on vielä merkittävä alennus. Yleisen työttömyyskassa YTK:n eli niin sanotun Loimaan kassan jäsenillä jäsenmaksu laskee puolestaan 8 prosenttia.

Kaikilla aloilla työttömyyskassojen maksut eivät kuitenkaan laske.

Esimerkiksi lakimiesten ja lääkereiden työttömyyskassojen maksut pysyvät aivan samoina. Myös julkisten ja hyvinvointialojen sekä terveydenhuoltoalan maksut säilyvät muuttumattomina.

Työttömyyskassan jäsenmaksut maksetaan vuosi- tai kuukausimaksuna tai ansioon sidottuna prosenttiperusteisena maksuna liitosta riippuen. Työttömyyskassojen maksut vahvistaa ja toimintaa valvoo Finanssivalvonta.

Työttömyyskassaan kuuluminen on eri asia kuin ammattiliittoon kuuluminen. Työttömyyskassoihin saa lain mukaan (siirryt toiseen palveluun) liittyä, vaikka ei kuuluisi ammattiliittoon.

Enemmistö Suomessa toimivista työttömyyskassoista edellyttää jäseniltään työskentelyä kassan toiminnan piiriin kuuluvalla työalalla tai ammatissa. Alakohtaisten kassojen lisäksi on myös sitoutumattomia työttömyyskassoja, kuten Yleinen työttömyyskassa YTK.

Juttua korjattu 7.11. kello 7:17. Enemmistö työttömyyskassoista edellyttää jäseniltään työskentelyä tietyllä alalla, mutta ei kuulumista ammattiliittoon. Työttömyyskassoihin saa lain mukaan liittyä, vaikka ei kuuluisi ammattiliittoon.

Lue seuraavaksi