1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Yle Kuopion toimitus muuttaa keskustaan: "Tavoite on mennä sinne, missä asiakkaat ovat"

Yle Kuopion toimitus sijaitsee tulevaisuudessa Kuopion torin laidalla liiketalo Sektorissa.

Kuopio
Liiketalo Sektori torin laidalla.
Yle Kuopion toimitus tulee liiketalo Sektorin toiseen kerrokseen. Kiinteistön remontti valmistuu vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen alkavat tuotantotekniset asennukset.Toni Pitkänen / Yle

Yle Kuopion toimitus muuttaa Kuopion keskustaan. Toimitus siirtyy torin laidalla sijaitsevan Sektorin toiseen kerrokseen helmi–maaliskuun vaihteessa 2019.

Nykyisin Yle Kuopio toimii Kotkankalliolla Niiralan kaupunginosassa. Uusia toimitiloja keskustasta on etsitty jo pidempään.

– Meidän suurin tavoite on mennä sinne, missä meidän asiakkaat ovat. Eikä parempaa paikkaa ole kuin Kuopion torin vierustalla, sanoo Yle Itä-Suomen päällikkö Johanna Raatikainen.

Yle on pyrkinyt siirtämään toimituksiaan lähemmäs keskustaa myös muilla alueilla.

"Tilat ovat auttamattomasti liian suuret"

Remontoitavat liiketilat Kuopion liiketalo Sektorissa.
Tähän maisemaan remontoidaan alkuvuodesta Yle Kuopion uusi toimitus.Toni Pitkänen / Yle

Toinen syy muuttoon on Ylen nykyisten tilojen koko ja kunto. Kotkankallion toimintakeskuksessa on tilaa lähes 4 000 neliömetriä. Alun perin kaikki tilat olivat Ylen käytössä, mutta nykyään tiloissa on vuokralaisena myös Kuopion konservatorio.

– Tilat ovat auttamattomasti liian suuret, Ylen kiinteistöpäällikkö Matti Uotinen kertoo.

Uusissa tiloissa Sektorissa on runsaat 380 neliömetriä. Toimitus tulee sinne vuokralaiseksi. Ylen nykyiset tilat Kotkankalliolla ovat yhtiön omistuksessa.

Parempaa paikkaa ei ole kuin Kuopion torin vierustalla.

Johanna Raatikainen

Muutto on Ylelle edullinen kiinteistökulujen kannalta. Uotisen mukaan uusien tilojen vuokrakustannukset ovat vain noin kolmasosan siitä, mitä nykyisten tilojen ylläpito maksaa.

– Teknisesti rakennus alkaa olla siinä tilassa, että sen korjaaminen kuntoon maksaisi vähän yli miljoona euroa, Uotinen sanoo.

Nykyisiä tiloja odottaa todennäköisesti purku

Kotkankallion toimintakeskus valmistui vuonna 1979 ja se vihittiin käyttöön vuonna 1981. Rakennus on tarkoitus purkaa Kotkankallion ja Niiralan Teboilin kaavauudistuksen yhteydessä.

Uotisen mukaan on todennäköistä, että tontille tulee asuntorakentamista. Suunnitelma on, että rakennusliike purkaa rakennuksen ja ostaa Yleltä vuokraoikeuden.

Rakennus alkaa olla siinä tilassa, että sen korjaaminen kuntoon maksaisi vähän yli miljoona euroa.

Matti Uotinen

Tontin kohtalo nivoutuu Kotkankallion ja Niiralan Teboilin alueen laajempaan uudistamiseen. Seuraavaksi vuorossa on Teboilin tontin luovutuskilpailu, joka avataan todennäköisesti alkuvuodesta. Kaavatyö voi alkaa sen jälkeen ja vie arviolta vuoden, kaupungilta kerrotaan.

Kaava-alueeseen kuuluu Ylen vanhojen toimitilojen lisäksi myös Kuopion psykiatrian keskus ja Kotkankallionkadun vastakkaisella puolella oleva liikerakennus. Uusia asuinrakennuksia on tulossa todennäköisesti myös muualle kuin Ylen toimitilojen paikalle. Sen sijaan alueen omakotitalot eivät kuulu kaavamuutokseen.

Paluu juurille

Muutto Kuopion keskustaan on Ylen toimitukselle myös paluu juurille. Ennen siirtymistä Kotkankalliolle paikallistoimitus sijaitsi 1960–1970-luvulla samalla puolella toria Saastamoisen liiketalossa, kaupunkilaisten "Makkoovaksi pilivenpiirtäjäksi" kutsumassa talossa.

Saastamoisen liiketalo sijaitsi nykyisen Sektorin vieressä. Vuonna 1977 paikalle valmistui betonielementtinen liiketalo, jossa toimi pitkään Anttila. Nykyinen liiketalo Sektori valmistui Anttilan liiketalon viereen vuonna 1988.

Yle Kuopio on yksi Ylen maakuntatoimituksista. Siellä työskentelee noin 20 ihmistä. Toimitus tekee sisältöjä Ylen alueellisiin ja valtakunnallisiin tv-uutisiin, Radio Suomeen ja Ylen nettisivuille.

Ylen Itä-Suomen toimintakeskus.
Ylen nykyiset tilat Kotkankalliolla otettiin käyttöön vuonna 1981.Toni Pitkänen / Yle
Lue seuraavaksi