Hyppää sisältöön

Kemin kummituskävelyistä on tullut suosittuja – opastetut kierrokset poikivat uusia kummitusjuttuja

Meri-Lapin matkailuoppaiden järjestämät kummituskävelyt keräsivät tänä vuonna liki 400 maksanutta asiakasta.

Syksyllä 2017 ensimmäisissä kummituskävelyissä oppaat olivat pukeutuneet opasliiveihin. Tänä vuonna pukeuduttiin paikallishistoriasta löytyviksi hahmoiksi. Kuva: Minna Aula / Yle

Meri-Lapin matkailuoppaiden Kemissä järjestämille kummituskävelyille lisättiin kierroksia edellisestä vuodesta, jolloin vedettiin ensimmäiset kaksi kävelyä.

Matkailuoppaiden mukaan paikalliset ja tiettyihin paikkoihin liittyvät tarinat sopivat erityisesti pyhäinpäivän seutuun, mutta kierroksia voi tilata muinakin aikoina esimerkiksi työporukoille tai koululaisryhmille.

Matkailuopas Päivi Koskela uskoo, että lähitulevaisuudessa kierroksia tehdään muuallakin Meri-Lapissa.

– Luulen, että torniolaiset suunnittelevat omaa kierrosta, kun tänä vuonna ensimmäisellä kävelyllä oli mukana torniolaisia matkailuoppaita katsomassa kuinka me tämän järjestämme, Koskela sanoo.

– Ja kun ajattelee Torniota kaupunkina, niin sillähän on aivan huikea historia. Siellä on vanhoista santarmeista lähtien monenlaisia mörköjä, Koskela tuumaa.

Tarinoista syntyy tarinoita

Tänä vuonna oppaat johdattivat hyytäviin tarinoihin neljällä kaupunkikierroksella (siirryt toiseen palveluun), jotka keräsivät yhteensä liki 400 maksanutta asiakasta.

– Viime vuonna ihan ensimmäiseen kummituskävelyyn valmistautuessa ajattelin, että on ihan hyvä, jos 12 ihmistä tulee, niin tulikin heti 86 ja seuraavaan jo 150, Koskela naurahtaa.

Tänä vuonna Koskela piti erityisen hauskana sitä, että kierroksille osallistui monenikäisiä kummitustarinoiden ystäviä. Kävelijöiden seassa näkyi kulkupelejä rollaattoreista lastenvaunuihin.

Tarinat ruokkivat tarinoita ja Koskelakin on saanut olla kierroksilla välillä kuuntelupuolella.

– Joka ikisen kierroksen jälkeen ihmiset ovat jääneet kertomaan minulle uusia tarinoita ja niitähän otetaan jatkoa ajatelleen erittäin mielellään vastaan, Koskela sanoo.

– Jatkoa kävelyille on tavalla tai toisella luvassa. Seuraavan vuoden pyhäinpäivän tienoille mietitään uusia kohteita, mutta jo lähitulevaisuudessa tehdään tilauksesta ainakin koululuokan kanssa vähän erilainen historian tunti, Koskela kertoo.