1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turenki, Janakkala

Turengin asemasta ei paljoa makseta – 550 neliön arvorakennuksesta tarjottu saman verran kuin riihimäkeläisyksiöstä

Velkoja ja ulosottovirasto miettivät nyt saatujen tarjousten tulosta – 83 000 euroa arvorakennuksesta.

Turenki, Janakkala
Turengin asema
Helsinkiin päärataa mentäessä Turengin asema näkyy pääradalle hyvinYLE / Kristiina Lehto

Pakkohuutokaupassa olleesta, suljetusta Turengin rautatieasemasta tehdyt ostotarjoukset ovat jääneet yllättävän pieniksi.

Korkein tarjous sulkeutuneesta asemarakennuksesta oli 83 000 euroa. Asema on ollut ulosotossa jo viime vuoden syksystä, runsaan vuoden verran. Vielä tuolloin asemasta tarjottiin nettihuutokaupassa yli 160 000 euroa.

Turengin rautatieasema Janakkalassa on ollut ulosoton myynnissä jo kolme kertaa. Ulosottovirasto ei voi enää ottaa lainsäädännön mukaan uutta myyntikierrosta asiassa, kertoo kihlakunnanvouti Tero Kujala Kanta-Hämeen ulosottovirastosta.

– Ostotarjouksia tehneiden kanssa käydään nyt vielä neuvotteluja. Jos haluttua lopputulosta ei saada, silloin ulosotto peruuttaa ulosottoprosessin ja panttikirjat jäävät velkojalle, kertoo Kujala.

Jos ulosoton kautta asia ei etene, silloin pankille jää neuvoteltavaksi yrittäjän kanssa kuinka asiassa edetään. Turengin aseman päävelkoja on Janakkalan Osuuspankki.

Aseman hintaa arvioitu moneen kertaan

Turengin aseman käypää arvoa on yritetty määritellä useaan otteeseen. Tarjottu 83 000 euroa ei kata kuin pienen osan puiseen asemaan runsaan kymmenen vuoden aikana tehdyistä investoinneista. 550 neliön rakennuksesta maksettaisiin ulosotossa siis suunnilleen saman verran kuin 1970-luvun yksiöstä Riihimäellä.

Aseman ravintolaksi muuttanut yrittäjä on kertonut laittaneensa aseman kunnostamiseen rahaa lähes miljoona euroa.

Kiinteistövälittäjät ovat arvioineet asemarakennuksen kiinteistön mahdollista nykyarvoa tai myyntihintaa. Se olisi noin 300 000 euroa, selvästi enemmän kuin rakennuksesta on nyt haluttu maksaa, pohtii kihlakunnanvouti Tero Kujala.

Harmittelua toiminnan loppumisesta

Näkyvyydeltään Turengin asema on hyvin näyttävä rakennus pääradan länsipuolella Turengissa. Lähijunat pysähtyvät pikkuasemalla. Nopea junaliikenne ajaa vauhdilla Turengin aseman ohitse.

Pääradan varressa olevan aseman ravintolatoiminnan loppuminen herätti lokakuussa Facebookissa laajan harmittelun ja pahoittelun, kun ravintolayrittäjät ilmoittivat asiasta.

Aseman on suunnitellut Carl Albert Edelfelt. Puurakennus on kaksikerroksinen ja kerrosala siinä on reilut 550 neliötä. Aseman tontti ei ole myynnissä.

Turengin asema on rakennettu vuonna 1862. Samana vuonna Suomen suuriruhtinaskuntaan valmistui ensimmäinen rautatieyhteys Helsingin ja Hämeenlinnan välille.

Lue seuraavaksi