Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi – äänestyspaikkoja on kaupoissa, kouluissa ja toimintakeskuksissa

Ennakkoon voi äänestää ensi lauantaihin asti. Viime vaaleissa Lapuan hiippakunnan äänestysprosentti oli Suomen hiippakuntien korkein.

seurakunnat
-
Anne Elhaimer / Yle

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään tiistaina ja jatkuu lauantaihin 10. marraskuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on 18. marraskuuta. Äänestää saa 16 vuotta täyttänyt Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen.

Ennakkoäänestyspaikkoja on Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella useita. Esimerkiksi Seinäjoella ja Vaasassa voi äänestää useissa eri kaupoissa, kouluissa ja palvelu- sekä toimintakeskuksissa. Tiedot löytyvät seurakuntien omilta sivuilta sekä koteihin jaetuista äänestyslipukkeista.

Varsinaisena äänestyspäivänä voi äänestää vain oman seurakunnan erikseen nimetyssä äänestyspaikassa.

"Oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa"

Varsinaiset äänestysprosentit ovat jääneet seurakuntavaaleissa melko vaatimattomiksi. Edellisissä vaaleissa vuonna 2014 valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,5 prosenttia. Lapuan hiippakunnan äänestysprosentti 22 oli kaikkien hiippakuntien korkein.

Seinäjoen alueseurakunnassa tilanne on hieman valoisampi – viime vaaleissa äänesti neljännes äänioikeutetuista.

– Äänestäminen on jokaisen meidän äänestäjän oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa, muistuttaa Seinäjoen seurakunnan kirkkoherra Jukka Salo.

– Kirkko on tässä yhteiskunnassa tapetilla monenlaisten asioiden vuoksi ja kirkosta on ihmisillä monenlaisia mielipiteitä. Aina jos tuntuu, että kirkko menee johonkin vikasuuntaan, on mukavempi tietenkin sanoa oma mielipiteensä, jos on äänestänyt, pohtii johtava kappalainen Miia Juusola-Vänskä Nurmon seurakunnasta.

Perinteisten poliittisten listojen lisäksi tänä vuonna vaaleissa näkyy myös muun muassa Tahdon kirkossa -liike, joka ajaa tasa-arvoista kirkkovihkimistä samaa sukupuolta oleville pareille.

Omaa ehdokastaan voi etsiä esimerkiksi kirkon omasta vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun).