1. yle.fi
  2. Uutiset

Apulaisoikeusasiamies vaatii translain pikaista muuttamista – lainsäädännön nykytila on vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuja

Suomen linja sukupuolensa korjaavien pakkosterilisaatiosta rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta. Translaista pitäisi poistaa lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä, apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin linjaa.

transsukupuolisuus
Lapsi isä ja äidin välissä ja pitelee heidän sääristä kiinni hymyillen kameraan.
AOP

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin vaatii (siirryt toiseen palveluun) translain pikaista muuttamista. Lakia tulisi hänen mukaansa uudistaa siten, että transihmisen sukupuolen oikeudelliseen vahvistamiseen ei enää liittyisi vaatimusta lisääntymiskyvyttömyydestä.

Myös sitä, minkä ikäiselle sukupuolenkorjaus voidaan tehdä, tulisi Sakslinin mukaan arvioida uudelleen. Täysi-ikäisyyden vaatimisen sijaan olisi hänen mukaansa perustellumpaa puhua lapsen iästä ja kehitystasosta sekä lapsen edusta.

Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta säädettiin vuonna 2002. Sakslinin mukaan laki tulisi uudistaa pikaisesti ja sen nimi tulisi muuttaa laiksi sukupuolen vahvistamisesta.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu liittyy kanteluun (siirryt toiseen palveluun), jossa arvosteltiin Helsingin yliopistollisen keskussairaalan pitkiä jonoja sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalle. Tutkimuksiin hakeutuneiden määrä on viime vuosina kasvanut tuntuvasti.

Sakslinin mukaan Suomen transihmisiä koskevan lainsäädännön nykytila on vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuja. Ennen Sakslinia myös ihmisoikeusvaltuuskunta on vaatinut translain muuttamista.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin on todennut, ettei valtioilla ole harkintamarginaalia asiassa, ja mikäli lisääntymiskyvyttömyyttä vaaditaan, kyseessä on ihmisoikeusloukkaus ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen tila.

– Suomi on saanut useita suosituksia tänä vuonna YK:n ihmisoikeusneuvoston määräaikaistarkastelussa (UPR-prosessi) translain uudistamiseksi. Suomi on tällä hetkellä ainoa Pohjoismaa, jossa lisääntymiskyvyttömyyttä edelleen edellytetään sukupuolen vahvistamista hakevilta henkilöiltä, päätöksessä todetaan.

Apulaisoikeusasiamies toteaa päätöksessään, että "uudistus on jäänyt toteuttamatta muun muassa siksi, että se ei sisälly nykyiseen hallitusohjelmaan".

Sakslin patistaa sosiaali- ja terveysministeriötä aloittamaan uudistushankkeen nopeasti. Hän pyytää ministeriötä ilmoittamaan ensi maaliskuun loppuun mennessä, mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt.

Lue lisää:

Pakkosterilisaatio pois translaista ja ikäraja nykyistä alemmaksi sterilisoinneissa – Nämä muutokset kokoomus hyväksyi linjaansa puoluekokouksessa

Lakialoite translain muuttamisesta odottaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistön kantaa

Sukupuolensa korjannut translain pakkosterilisaatiosta: "Se on nyt viety minulta"

Translaki, ansiosidonnaisen lyhennys, ilmastouhraukset – katso Ylen selvityksestä mikä yhdistää ja erottaa puolueita 7 kysymyksessä

Lue seuraavaksi