1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. potilastietojärjestelmät

Järjestelmävika piinasi potilaita ja hoitohenkilöstöä koko kevään – Tieto Oyj joutuu hyvittämään vahingot, mutta summa pidetään salassa

Lifecare-potilastietojärjestelmästä paljastui vakavia vikoja keväällä 2018. Eniten ongelmista kärsittiin Päijät-Hämeessä.

Tiedon potilastietojärjestelmässä oli vika, jonka vuoksi uusituille resepteille meni vääriä lääkkeitä. Kuva: Emilia Malin / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on päässyt Tiedon kanssa yhteisymmärrykseen potilastietojärjestelmän aiheuttamien ongelmien hyvittämisestä ja korjaamisesta.

Hyvinvointiyhtymän hallitus hyväksyi viime perjantaina korjaavat toimet ja hyvitykset. Yhtymän hallintojohtaja Veli Penttilä toteaa, ettei sopimuksesta kerrota mitään julkisuuteen, ei edes mahdollista korvaussummaa.

Yhtymässä arvioitiin keväällä, että vahingot olisivat miljoonaluokkaa. Neuvottelut korvauksista järjestelmätoimittajan kanssa aloitettiin jo huhtikuussa.

Viat potilastietojärjestelmä Lifecaressa aiheuttivat keväällä suuria ongelmia hyvinvointiyhtymälle. Järjestelmästä löytyi virhe, jonka vuoksi potilaille määrättyjä lääkkeitä vaihtui toisiin, kun reseptiä uusittiin. Myös kotihoidon lääkelistoissa oli virheellistä tietoa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira seurasi tilannetta tarkkaan keväällä. Potilastietojärjestelmässä havaittiin vikoja muuallakin Suomessa.