Porin kaupunki puoltaa Fortumin tuhkajalostamon lupia – kansalaisliike vastustaa: "Meillä on yleinen mielipide takanamme"

Hankkeen vastustajat kammoavat Fortumin suunnitelmaa laskea laitoksen poistovesiä mereen.

Pori
Fortumin tuhkajalostamo Porin Mäntyluodossa.
Fortumin tuhkajalostuslaitos sijaitsee Porin Mäntyluodossa.Katja Halinen / Yle

Porin kaupunginhallitus puoltaa lausunnossaan Fortumin tuhkajalostamon lupahakemuksia kaupunkisuunnittelun sekä ympäristö- ja terveysvalvonnan esitysten mukaisesti.

Energiayhtiö Fortum Poriin rakentama tuhkajalostamo on Suomen suurin. Mäntyluodossa on tarkoitus käsitellä melkein kaikki Suomen jätteenpolttolaitoksissa syntyvä tuhka, jota ei voi sellaisenaan sijoittaa kaatopaikalle.

Kaupunginhallitus lisäsi esitykseen, että suljettu käsittelyprosessi tulisi ottaa käyttöön heti, kun tekniset edellytykset sen mahdollistavat.

Esitys voitti äänestyksessä äänin 9-2 Erno Välimäen (vas) vaihtoehtoisen esityksen, jonka mukaan ympäristölupa on alueen merkittävien luontoarvojen vuoksi syytä myöntää vain tilapäisenä kokeilulupana kunnes suljetun kierron järjestelmä on valmis tuotantokäyttöön.

Fortum kokeilee suljettua järjestelmää

Nykyisten suunnitelmien mukaan Fortum laskisi poistovedet mereen. Meri-Porin asukkaat vastustavat laitoksen avaamista sen mahdollisten ympäristövaikutusten takia.

Fortum on saanut luvan suljetun järjestelmän koetoiminnan aloittamiseen Mäntyluodossa. Mikäli suljettu järjestelmä saadaan teknisesti toimimaan, laitoksen ei tarvitsisi ohjata jätevesiä lainkaan mereen.

Yhdistys syntyi kesällä puolustamaan merta

Porilainen Puhtaan meren puolesta -yhdistys syntyi kesällä, kun alueen ihmisten keskuudessa yltyi huoli tuhkajalostamon Yyterin edustalle kaavaillusta poistoputkesta. Fortum on koko ajan toppuutellut putkesta mereen laskettavan suolaveden haittoja.

Yhdistys on nähnyt asian toisin. Se vastustaa myös testiaikaisia päästöjä meriveteen, vaikka onkin ilahtunut siitä, että Fortum on sanonut alkavansa selvittää suljetun kierron menetelmää laitoksessaan.

Yhdistyksessä vaikuttava Jyrki Kangas sanoo, että suljetun järjestelmän laitoksen yhdistys hyväksyy.

– Kaikin mokomin, jos teollisuudesta ei tule päästöjä ja se noudattaa lakeja. Se olisi tervettä taloudellista kehitystä Meri-Porin alueelle.

Yhdistys aikoo seurata hyvin tarkkaan prosessia.

– Meillä on kansalaisten yleinen mielipide takanamme, eikä sitä ohita mikään rahan mahti. Yleisellä mielipiteellä on kaadettu keisareita ja kuninkaita ja niin tapahtuu tulevaisuudessakin, Kangas uskoo.

Yhdistys ja Fortum ovat puheväleissä

Jyrki Kangas sanoo, että vaikka Puhtaan meren puolesta -yhdistyksellä ja Fortumilla on mielipide-eroja, keskinäiset keskustelut on käyty ilman karjumista.

Yhdistys voi Kankaan mukaan tulla julkisuuteen asian käsittelyssä myös Fortumin kanssa yhdessä.

Fortum on puolestaan aiemmissa tapaamisissa luvannut, että se voisi tehdä Porissa jotain ympäristönsuojeluun liittyvää toimintaa, jolla voitaisin kompensoida tuhkajalostamon ympäristövaikutusta, joka syntyy suolaisen veden laskemisesta mereen.

Tarvittaessa Fortumin mukaan voidaan ottaa mukaan ulkopuolinen konsultti arvioimaan tuhkajalostamon ympäristöluvan päästöarvojen tiukkuutta ja keskeisten kohtien pätevyyttä.