Torniossa ja Haaparannalla järjestetään poikkeuksellinen koiranäyttely – yhtä aikaa kahdessa maassa

Koiraharrastajat voivat tavoitella menestystä saman viikonlopun aikana sekä Ruotsin että Suomen puolella, mikä on harvinaista.

koiranäyttelyt
Lähikuva labradorinnoitajan päästä
Lucas Holm / Yle

Torniossa ja Haaparannalla valmistellaan jo nyt kahden ja puolen vuoden kuluttua järjestettävää poikkeuksellista koiranäyttelyä. Iso rajanäyttely pidetään yhtä aikaa sekä Suomessa että Ruotsissa.

Molempiin maihin odotetaan kolmea tuhatta koiraa ja jopa neljää tuhatta katsojaa. Suomen ja Ruotsin kennelliitot järjestävät vastaavan tapahtuman nyt ensimmäistä kertaa.

Suomen kennelliiton toiminnanjohtaja Markku Mähönen luonnehtii tapahtumaa harvinaiseksi, sillä rajakaupungeissa on ainutlaatuinen mahdollisuus tavoitella koiralle menestystä samana viikonloppuna kahdessa maassa, mutta lyhyillä välimatkoilla.

– Kun koiria pyritään saamaan muotovalioiksi, niin tässä on loistava mahdollisuus kerätä suomalaisia ja ruotsalaisia sertejä, Mähönen kiittelee.

Byrokratia otettava huomioon yhteisnäyttelyssä

Näyttely joudutaan järjestämään erikseen kummassakin maassa juuri palkintojen vuoksi. Kansainvälisen koiranjalostusliiton FCI:n sääntöjen mukaan yhden maan palkintoja ei voi jakaa toisessa maassa.

Koska monen koiran odotetaan osallistuvan näyttelyyn molemmissa maissa, joudutaan erityishuomiota kiinnittämään koirien rajanylityksen sääntöihin. Niistä tiedotetaan osallistujia hyvissä ajoin.

– Meillä tulee olemaan eläinlääkärit paikalla molemmin puolin rajaa. He avustavat tarvittaessa niin, että näyttelyyn molemmissa maissa osallistuvilla on kaikki tarvittavat asiakirjat ja lääkitykset kunnossa, Mähönen vakuuttaa.

Rajanäyttely järjestetään ensimmäisen kerran kesällä 2021. Siitä on tarkoitus tehdä jokavuotinen tapahtuma.