1. yle.fi
  2. Uutiset

Tässä ovat Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

Monessa ehdokaskirjassa käsitellään syviä ja herkkiä aiheita.

Finlandia-palkinto
Kuvassa  vasemmalta, Siiri Enoranta, Maija ja Anssi Hurme, Magdalena Hai, Riina Mattila, Sanna Sofia Vuori ja Linda Bondestam sekä Taru Anttonen ja Milla Karppinen.
Kuvassa vasemmalta, Siiri Enoranta, Maija ja Anssi Hurme, Magdalena Hai, Riina Mattila, Sanna Sofia Vuori ja Linda Bondestam sekä Taru Anttonen ja Milla Karppinen.Mesut Turan / Lehtikuva

Lasten- ja nuorten Finlandia -voittajan valitsee Mad- ja Docventures-mies Riku Rantala. Palkinto jaetaan 28. marraskuuta, samaan aikaan tieto- ja kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintojen kanssa.

Taru Anttonen ja Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into)

Menestyneistä naisista tehdyt nuortenkirjat ovat lyöneet viime aikoina läpi. Esikuvana pidetään italialaisten Elena Favillin ja Francesco Cavallon menestysteosta_ Iltasatuja kapinallisille tytöille. _Anttosen ja Karppisen kirja poikkeaa muista siinä, että se on useamman kirjoittajan ja kuvittajan tekemä ja rahoitettu joukkorahoituksella.

Sankaritarinoita tytöille

Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous (WSOY)

Tuhatkuolevan kirous on fantasiaa, joka Aamulehden arvion mukaan särkee fantasian kliseitä (siirryt toiseen palveluun). Kirja kertoo vierauden pelosta ja ennakkoluuloista, oikeasta ja väärästä ja niiden määrittämisen vaikeudesta.

Tuhatkuolevan kirous

Enoranta on huomioitu Topelius- ja Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnoilla.

Magdalena Hai: Royaumen aikakirjat 1: Kolmas sisar (Otava)

Magdalena Haita on tituleerattu ensimmäisen suomalaisen steampunk-romaanin kirjoittajaksi. Kolmas sisar on mangahenkinen seikkailu noidan tyttärestä ja hänen ystävästään, jotka pakenevat kotoaan ja päätyvät Maahan.

KOLMAS SISAR

Kirjasarjaan on luvassa jatko-osia.

Maija ja Anssi Hurme: Skuggorna / Varjostajat (Schildts & Söderströms)

Suomeksi ja ruotsiksi ilmestynyt lastenkirja yhdistää kuvan ja sanan. Harmaan sävyisessä kuvakirjassa käsitellään lapsiperheen kriisiä, tarkemmin toisen vanhemman katoamista.

SKUGGORNA

Riina Mattila: Järistyksiä (WSOY)

Mattilan esikoisromaani käsittelee tarvetta tulla kohdatuksi sellaisena kuin on. Eeli ei tunne olevansa poika eikä tyttö, mitä ei katsota hyvällä pienessä kotikaupungissa. Järistyksiä pärjäsi kustantajan omassa kirjoituskilpailussa.

Järistys

Sanna Sofia Vuori ja Linda Bondestam (kuvitus): Ägget / Muna (Förlaget / Teos)

Muutama vuosi sitten Finlandia Juniorin voitti Perin erikoinen muna. Muna on pääosassa myös Linda Bondestamin kuvittamassa Muna-teoksessa. Siinä yritetään selvittää, kenelle kerrostalon pihalle ilmestynyt muna mahtaa kuulua.

Muna

Matkan varrella tutustutaan talon eriskummallisiin asukkaisiin.

Lue seuraavaksi