1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi

Kemin Sotisaaren ruoka- ja juomavesi pitää keittää – vedestä on löytynyt koliformisia bakteereja

Kemissä Majaputaantien vesipostin talousvedestä on löydetty sinne kuulumattomia bakteereja.

Sotisaaressa talousvesi on varmuuden vuoksi keitettävä toistaiseksi. Kuva: Yle

Kemin Vesi Oy kertoo verkkosivuillaan, että veden saastumisen varalta Majaputaantiellä, Putaantiellä ja Uitontiellä ruoka- ja juomavesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Vesi on tämän jälkeen myös jäähdyttyään käyttökelpoista.

– Keittämätöntä vettä voi käyttää peseytymiseen normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta ne on tämän jälkeen kuivattava huolellisesti, todetaan Kemin Vesi Oy:n antamissa ohjeissa.

Vesiyhtiön mukaan talousveden käyttötarkkailussa on todettu koliformisia bakteereja Majaputaantien vesipostista sunnuntaina ja maanantaina. Vesiyhtiö ei kerro tarkemmin, mistä bakteereista on kyse. Ongelman syy ei ole vielä tiedossa.

Häiriön laajuutta on tutkittu maanantaina ottamalla näytteitä eri puolilta verkostoa, ja ongelma on voitu rajata Majaputaantielle, Putaantielle ja Uitontielle.

Vesiyhtiö kertoo aloittaneensa tiistaina verkoston huuhtelut Majaputaantiellä. Vesijohtoverkon paine voi siksi olla normaalia heikompi. Paineenvaihteluiden johdosta vedessä voi esiintyä myös saostumia. Lisäksi vesijohtoveden klooripitoisuutta on varotoimenpiteenä nostettu.

Veden keittokehotus on voimassa siihen saakka kun häiriö on saatu poistetuksi. Kemin Vesi tiedottaa erikseen keittokehotuksen päättymisestä.