EU-konkaritoimittaja: Stubbilla ei mahdollisuuksia EU-komission johtoon

Paul Taylor, POLITICO-julkaisun kolumnisti arvioi, että Euroopan poliittisessa ilmapiirissä on liikaa arvaamattomia tekijöitä, jotta niin sanottu Spitzenkandidat-järjestelmä toimisi toistamiseen.

Alexander Stubb
EU-konkaritoimittaja: Stubbilla ei mahdollisuuksia EU-komission johtoon
EU-konkaritoimittaja: Stubbilla ei mahdollisuuksia EU-komission johtoon

Torstaina ratkeaa kuka on tyrkyllä Euroopan keskustaoikeistosta seuraavan EU-komission johtoon. Tarjokkaat ovat Alexander Stubb kokoomuksesta ja Manfred Weber Baijerin CSU:sta.

EU-vaalien alla vuonna 2014 käyttöön otettu kärkiehdokasmenettely teki Luxemburgin entisestä pääministeristä EU-komission puheenjohtajan, kun keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä voitti eu-vaalit. Sittemmin valtiojohtajat ovat yksi toisensa jälkeen irtisanoutuneet kärkiehdokasjärjestelmästä.

Poliittisen palapelin kokoaminen halutaan pitää valtionjohtajien päätettävissä, ei äänestäjien. Ensi kevään vaalien jälkeen täytettävänä on EU-komission, Eurooppa-neuvoston, EU-parlamentin, Euroopan Keskuspankin, EU:n ulkopoliittisen edustajan sekä Naton pääsihteerin paikat.

Paul Taylor, POLITICO-julkaisun kolumnisti arvioi, että Euroopan poliittisessa ilmapiirissä on liikaa arvaamattomia tekijöitä, jotta niin sanottu Spitzenkandidat-järjestelmä toimisi toistamiseen. Taylor on seurannut EU-politiikkaa aitiopaikoilta Brysselissä, Berliinissä ja Pariisissa yli neljänkymmenen vuoden ajan.

Tämän hetkinen tunne Euroopasta ja eurooppalaisuudesta ei ole kovin kaukana vuonna 1979 käytyjen ensimmäisten eu-vaalien teemoista. Nationalismi ja epäileväisyys Brysselin kasvavaa valtaa kohtaan puhuttivat silloinkin.

Illan A-studio ennakoi huomenna alkavaa Helsingin EPP-kongressia. Aura Salla ja Anton Rönnholm arvioivat Stubbin mahdollisuuksia kärkiehdokaskisassa ja yleensä suomalaisten mahdollisuuksia EU:n huippuvirkoihin. Lähetys alkaa TV1:ssä ja Areena:ssa klo 21.00.

Katso Paul Taylorin koko haastattelu tästä tekstitettynä. Toimkittaja on EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.