Herätys: USA:n vaaleissa demokraatit voittamassa edustajainhuoneen, konservatiivijohtajat Helsingissä, pikayhteys Turkuun ja tihkusateet jatkuvat

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Äänestäjiä jonossa.
Ihmiset jonottivat äänestämään Manhattanilla, New Yorkissa tiistaina.AOP

Yhdysvaltain tuloslaskenta: Demokraatit voittamassa edustajainhuoneessa, republikaanit senaatissa

Yhdysvaltain kongressivaaleissa demokraatit ovat viemässä voiton edustajainhuoneessa ja republikaanit senaatissa, uutiskanavat ennustavat. Ääntenlaskenta on vielä kesken, mutta ennusteet ovat yhdenmukaisia. Uutistoimisto AP laskee, että demokraatit ovat saaneet tähän mennessä 133 paikkaa edustajainhuoneeseen ja republikaanit 143, mutta ennusteiden mukaan tilanne on kääntymässä.

Senaatissa republikaanit ovat AP:n mukaan yltäneet jo 50 paikkaan, kun demokraatit ovat saaneet 39. Yle seuraa vaalituloksen edistymistä hetki hetkeltä ja erikoislähetys alkaa kello 6:25.

Euroopan konservatiivijohtajat koolla Helsingissä

Europarlamentin konservatiiviryhmä eli Euroopan kansanpuolue (EPP) kokoontuu Messukeskukseen valitsemaan ryhmittymän ehdokkaan seuraavaksi komission puheenjohtajaksi. Helsinkiin saapuu kosolti valtionpäämiehiä, muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz. Myös EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Eurooppaneuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tulevat tapaamiseen.

Angela Merkel
Angela MerkelOmer Messinger / EPA

Radanvarren kunnissa kovat odotukset tunnin junan suhteen

Helsingin ja Turun välille kaavailtu tunnin juna toisi kokonaan uuden ratayhteyden matkan varrelle Lohjalle ja Vihtiin. Kunnat odottavat radan kasvattavan lähiseudun asukasmäärää tuhansilla ihmisillä ja tuovan alueelle satoja uusia työpaikkoja. Lohjalla rata kehittäisi erityisesti Lempolan kaupunginosaa ja Vihdissä Höytiönnummea. Kummallekaan paikkakunnalle ei tällä hetkellä ole henkilöjunaliikennettä lainkaan.

juna asemalla
Varpu Helpinen / Yle

Nuoret ovat yhä palkkatietoisempia: Sosionomiopiskelija tähtää ylempään keskiluokkaan

Parikymppisen opiskelijan Juha-Matti Tukion tavoitteena on yli kolmen tonnin kuukausitulot, joihin yltää vain 16 prosenttia työntekijöistä. Tutkijan mukaan opiskelijat ovat yhä palkkatietoisempia, vaikka tulojen takia ei alaa valittaisikaan. Sitä ennen opiskelija ottaa lainaa, tinkii ruuasta ja törsää juhlimiseen.

Mies pitelee lompakkoa
AOP

Sumut ja tihkusateet jatkuvat

Sää on pilvistä ja tihkusateita tulee varsinkin maan etelä- ja keskiosassa. Sumua voi myös esiintyä paikoin. Lämpötila pysyttelee öisinkin plussan puolella. Lapissa on paikoin pakkasta, mikä voi tehdä tienpinnoista liukkaita. Lue lisää säästä täältä.

Keskiviikon sääkartta.
Yle Sää