Veden keittokehotus jatkuu Kemin Sotisaaressa

Lopulliset tulokset eilen tiistaina otetuista vesinäytteistä saadaan puolen päivän aikaan, jolloin selviää vieläkö vedenlaadussa on ongelmia.

Kemi
Vettä vesihanasta lasketaan juomalasiin.
Antti Heikinmatti / Yle

Kemissä Sotisaaren alueella vesijohtovesi on edelleen keitettävä viiden minuutin ajan ennen sen käyttämistä juotavaksi tai ruuan valmistukseen.

Syynä keittokehoitukseen (siirryt toiseen palveluun) on se, että Majaputaantien vesipostista otetusta näytteestä havaittiin jo sunnuntaina koliformisia bakteereja. Kemin Vesi ja Energia on tiedottanut asiasta asiakkailleen tekstiviestitse.

Verkoston huuhtelu on aloitettu ja veteen voidaan lisätä tavallista enemmän klooria tilanteen korjaamiseksi. Vedestä on otettu uusia näytteitä vielä eilen. Vesihuoltojohtaja Juha Hiltulan mukaan laboratoriotulokset saadaan keskiviikkona puolen päivään mennessä.

– Lopullisia tuloksia ei tosiaan ole vielä käytettävissä, mutta alustavasti näyttää siltä, että muualla ei ole ollut ongelmia.

Koliformiset bakteerit ovat Hiltulan mukaan ns. indikaattoribakteereja, eli ne kertovat verkostossa olevasta saastumisesta.

– Alueella ei ole ollut putkirikkoa eikä mitään muutakaan selitystä löydökselle ole. Suurin epäily tässä vaiheessa on se, että kyseinen näytteenottopaikka on saastunut esimerkiksi vesipostiin päässeen pieneläimen tai muun syyn vuoksi, Hiltula sanoo.