Joensuun yökerhopuukotuksista vuosien vankeustuomiot

Joensuulaisen yökerhon tupakkakopista alkaneen riidan seurauksena päätekijä puukotti kahta muuta asiakasta ja järjestyksenvalvojaa. Toinen tuomittu löi ja potki puukotettuja.

tuomiot
Edessä kaksi Joensuun yökerhopuukotuksista syytettyä. Tustalla kihlakunnansyyttäjä.
Jutun käsittely alkoi Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa 25.10. Päätekijät etualalla mustassa hupparissa ja punaisessa paidassa.Anton Rinta-Jouppi / Yle

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut kaksi joensuulaista miestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin viime heinäkuisista yökerhopuukotuksista.

Päätekijä eli 21-vuotias mies tuomittiin 7 vuoden ja 9 kuukauden vankeusrangaistukseen kolmesta tapon yrityksestä. Tuomioon sisältyivät myös pahoinpitely, ryöstö, luvaton käyttö, rattijuopumus, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen sekä virkamiehen väkivaltainen vastustaminen.

20-vuotias mies puolestaan tuomittiin 3 vuoden ja 11 kuukauden vankeusrangaistukseen kahdesta tapon yrityksestä. Lisäksi hänet tuomittiin kahdesta pahoinpitelystä, ryöstöstä, luvattomasta käytöstä ja virkamiehen vastustamisesta.

Kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen oli tuoreeltaan tyytyväinen tuomioon. Syyttäjän mielestä pitkät tuomiot ovat perusteltuja uhrien määrän ja tekojen törkeän väkivaltaisuuden vuoksi.

Syyttäjä vaati tekijöistä vanhemmalle vähintään 7 vuoden ja nuoremmalle yli 5 vuoden vankeusrangaistusta.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia. Niistä voi valittaa hovioikeuteen.

Rikoksia ympäri vuorokauden

Tuomion mukaan syytetyt olivat ennen yökerhossa tapahtunutta välikohtausta pahoinpidelleet yhden miehen tajuttomaksi sekä ryöstäneet toiselta mieheltä väkivalloin olutta.

Myöhemmin yöllä miehet olivat riitaantuneet yökerhon tupakkakopissa entuudestaan tuntemattoman, vajaan kolmekymppisen miehen kanssa. Syntyi tappelu, jonka yhteydessä 21-vuotias mies oli puukottanut useita kertoja uutta tuttavuutta.

Puukosta sai myös tupakkakopissa mukana ollut nuorukainen, joka oli puukottajan tuttu. 20-vuotias mies osallistui molempien uhrien pahoinpitelyyn lyöden ja potkien.

Ravintolan järjestyksenvalvojat olivat poistaneet väkivaltaiset miehet tupakkakopista odottamaan poliisin tuloa, jolloin päätekijä oli puukottanut vielä yhtä järjestyksenvalvojista. Myös nuorempi tekijöistä löi nyrkillä portsaria.

Miehet pakenivat paikalta, ja heidät saatiin myöhemmin kiinni Jyväskylästä. He olivat vastustaneet kiinniotossa poliisia, ja poliisi oli joutunut käyttämään etälamautinta.

Teossa käytetty teräase löytyi Joensuun torin kupeessa olevasta sadevesiviemäristä.

Lue lisää:

Yle: Joensuun yökerhopuukotuksesta syytetyille vaaditaan usean vuoden vankeusrangaistuksia

Yle: Joensuun epäillyt yökerhopuukottajat vastustivat kiinniottoa – uhkailivat poliisia väkivallalla: "Heillä oli kättä pidempää"