Moni varkaus jää selvittämättä – Näissä kunnissa poliisi ei ole selvittänyt yhtään varkautta neljään vuoteen

Lapin poliisilaitokselta kiistetään, että pienten paikkakuntien rikokset jäisivät tutkimatta.

varallisuusrikokset
Miehellä on kiiltävä sorkkarauta kädessään.
– Olisi huolestuttavaa, jos ihmiset jättäisivät tällaiset tapaukset ilmoittamatta, rikosylikomisario Jukka Haataja sanoo.AOP

Poliisi ei ole selvittänyt yhtään varkautta kolmessa Lapin kunnassa neljän viime vuoden aikana. Nämä kunnat ovat Enontekiö, Savukoski ja Utsjoki. Muoniossa varkaus on selvitetty viimeksi kolme vuotta sitten.

Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien selvityksestä (siirryt toiseen palveluun), joka on koottu poliisin rikostilastoista.

Lapin poliisilaitoksen rikosylikomisario Jukka Haataja ei suoraan osaa sanoa syytä sille, miksi näillä paikkakunnilla varkaudet ovat jääneet ratkaisematta.

– Pienillä paikkakunnilla varkauksia voi tulla poliisin tietoon vain muutama vuodessa.

Haataja kuitenkin kiistää, että pienten paikkakuntien rikokset jäisivät tutkimatta.

– Varkausrikos on nimikkeenä sellainen, että ne kaikki tutkitaan tai ainakin yritetään tutkia. Se on sen verran kova nimike ettei niitä kuitenkaan ole unohdettu, Haataja sanoo.

Poliisi: Tee aina ilmoitus varkaudesta

Rikosylikomisarion mukaan pienillä paikkakunnilla varkausrikokset saattavat selvitä jopa helpommin kuin kaupungeissa.

– Meillä pienillä poliisiasemilla monet rikokset selviävät paremmin kuin isommissa paikoissa. Meillä on monilla paikkakunnalla vakituisia tutkijoita. Mutta jos sattuu joku ulkopuolinen ryhmittymä tekemään muutaman varkauden sinä vuonna, ne voivat jäädä selvittämättä.

Hän kannustaa edelleen tekemään poliisille ilmoituksen, jos huomaa joutuneensa varkauden kohteeksi.

– Olisi huolestuttavaa, jos ihmiset jättäisivät tällaiset tapaukset ilmoittamatta. Pieni näpistyksen luonteinen juttu voi jäädä ilmoittamatta, mutta varkaus on sen verran isompi, että niiden pitäisi olla meidän tiedossa, Haataja sanoo.

Helsingin Sanomien selvityksestä käy ilmi, että parhaiten poliisi on selvittänyt varkauksia Lapissa Posiolla, jossa viime vuosina keskimäärin yli puolet tapauksista ratkesi. Simossa ja Tervolassa varkauksista selvitettiin noin joka kolmas.

Esimerkiksi Rovaniemellä poliisi on viime vuosina ratkaissut tutkinnallaan seitsemän prosenttia tietoon tulleista varkauksista. Koko maassa varkauksista on viime vuosina selvitetty noin kahdeksan prosenttia.