Kemin uimahallin kattopalkkien huono kunto yllätti: "Osa ihmisistä luulee, että halli on kokonaan kiinni"

Kemissä varaudutaan peruskorjaamaan uimahallia miljoonilla euroilla. Kuntoallas on toistaiseksi suljettu.

uimahallit
Kemin uimahallin katto on osittain avattu rakennetutkimuksia varten.
Kemin uimahallin kuntoallas on suljettu toistaiseksi.Laura Valta / Yle

Kemissä selvitetään, kuinka pahoin uimahallin kattorakenne on vaurioitunut. Vaurion laajuuden selvittämiseksi uimahallissa on alettu purkaa niin sanotun vanhan osan sisäkattoa.

Ainakin kahdesta hallin kattoa kannattelevasta palkista on löytynyt vikaa. Vauriot löytyivät uimahallin lakisääteisen kuntotutkimuksen yhteydessä. Uimahallin kuntoallas eli iso allas on suljettu toistaiseksi kaikilta käyttäjiltä.

Tutkimukset maksavat noin viisikymmentä tuhatta euroa, mutta koko uimahallin korjaamisen kustannukset nousevat miljooniin euroihin.

Uimahallin peruskorjauksen kustannusarvio 8 miljoonaa euroa

Kemin uimahalli joutui sulkemaan kuntoaltaan yllättäen reilu viikko sitten. Lakisääteisessä kuntotutkimuksessa kävi ilmi, että niin sanotun vanhan puolen kattopalkkeja on tutkittava lisää.

– Tämä tuli vähän puskista, sanoo Kemin hallimestari Janne Jylkkä.

Kuntoallashalli on rakennettu vuonna 1967 ja kuntoallas on poissa käytöstä ainakin marraskuun loppuun saakka. Muut altaat ovat käytössä normaalisti.

– Osa ihmisistä luulee, että halli on kokonaan kiinni, mutta meillä on neljä allasta käytössä. Mitään ei ole vielä saatu selville eikä voida virallisesti tietääkään, Jylkkä jatkaa.

Kuntoaltaan sulkeminen näkyy uimahallin asiakasmäärissä. Myöskään kilpauimareille ei ole paikkaa, missä harjoitella. Osa kilpauimareista käy harjoittelemassa toistaiseksi Tornion uusitussa uimahallissa.

– Nyt on 30–40 prosenttia vähemmän kävijöitä kuin tavallisesti, Jylkkä sanoo.

Kemiläiset uimaseurat haluaisivat lisää harjoitusvuoroja Kemin uimahallin toiminta-altaaseen siksi aikaa, kun kuntoallas on poissa käytöstä. Kemiläisen uintiperheen äiti Tiina Brännkärr toivoo kaupungilta ymmärrystä vaikeassa tilanteessa.

– Tornion uimahalli on ottanut hyvin vastaan kemiläiset kilpauimarit, myös Oulussa on käyty välillä treenaamassa. Toiminta-altaan parilla radalla voisimme harjoitella enemmän, jos saisimme sinne vuoroja lisää, toivoo Brännkärr.

Peruskorjaus tulossa lähivuosina, kustannusarvio 8 miljoonaa euroa

Kemissä varaudutaan peruskorjaamaan uimahallia miljoonilla euroilla. Tämä tarkoittaa sitä, että uimahalli kiilaa lähivuosien investointilistan kärkeen.

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen linjaa, että uimahallin kunnostaminen on yhtä tärkeä kuin Karihaaran koulu- ja päiväkotiratkaisu.

Katon kuntotutkimusta tekee WSP Oulu, jonka raportin mukaan päätetään toimenpiteistä. Raportti on arviolta valmis ensi viikon loppupuolella.