Sote-mietintöjen luonnokset valmistuivat viimein – Sote etenee perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi

Sote-uudistus nytkähtää askeleen eteenpäin, kun pitkään paketin kanssa puurtanut valiokunta sai työnsä valmiiksi.

sote-uudistus
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta koolla.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli sote-mietintöluonnoksia 6. marraskuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tänään valmiiksi mietintöluonnoksensa maakunta- ja sote-uudistuksesta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta kolmen mietintöluonnoksen sote-paketti menee vielä perustuslakivaliokunnan tarkastettavaksi. Perustuslakivaliokunta joutuu jälleen ottamaan kantaa siihen, ovatko muutokset esimerkiksi valinnanvapauden vaiheistamiseen tai maakuntien rahoitukseen riittäviä.

Perustuslakivaliokunta esitti kesäkuun alussa lukuisia korjausvaatimuksia erityisesti sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauden yksityiskohtiin. Tehdyt muutokset ovat pitkälti hallituksen perustuslakivaliokunnalle antaman vastineen mukaisia.

Työ valiokunnassa on kestänyt odotettua pidempään. Tavoitteena oli, että valiokunnan mietintöluonnokset olisivat valmistuneet jo syyskuun loppuun mennessä.

Valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan mietintöluonnokset julkistetaan tänään. Julkistaminen luonnosvaiheessa on poikkeuksellista, mutta Kiuru perustelee sitä uudistuksen merkittävyydellä.

Valiokunta ei hyväksynyt mietintöluonnoksia yksimielisesti. Oppositioedustajien mukaan sote-esitys ei edelleenkään vastaa sille asetettuja tavoitteita.

Hallituspuolueiden edustajat tyytyväisiä

Valiokunnan hallituspuolueita edustavat jäsenet olivat tyytyväisiä uudistuksen etenemiseen.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) pitää uutista merkittävänä maakunnissa sote-uudistusta valmistelleille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

– Tämä luo uskoa siihen, että nämä valtiopäivät pystyvät vielä tekemään tämän historiallisen tärkeän uudistuksen, Heikkinen sanoo eduskunnassa.

Kokoomusedustajat korostavat sitä, että uudistuksen peruspilarit eivät muuttuneet.

Suurimmat ongelmat esityksessä ovat liittyneet kokoomukselle tärkeään valinnanvapauteen. Eduskunnassa on spekuloitu sillä, muuttuvatko valinnanvapauteen liittyvät pykälät niin paljon, että kokoomuksen into tukea uudistusta ja puolueelle vaikeaa maakuntamallia lopahtaa.

– Valinnanvapaus toteutuu laajana perustason terveyspalveluissa ja erikoissairaanhoidossa soveltuvin osin, aivan kuten hallituksen esityksessä on tarkoitettukin, sanoo kokoomuksen sosiaali- ja terveysvaliokunnasta vastaava edustaja Sari Sarkomaa tiedotteessa.

Oppositio on syyttänyt hallitusta siitä, että esitys on muuttunut valiokuntakäsittelyn aikana jatkuvasti. Valiokunnan oppositiojäsenten mukaan hallitus on tuonut valiokuntaan vastineiden avulla runsaasti materiaalia kesken käsittelyn.

Opposition mukaan monet uudistukseen liittyvistä ongelmista ovat edelleen ratkaisematta. Uudistus ei opposition mukaan toteuta sille asetettuja säästötavoitteita, maakunnat tulevat olemaan eriarvoisessa asemassa ja potilaiden oikeusturva heikentyy.

Lue myös:

Analyysi: “Kauas pilvet karkaavat, turhaan niitä tavoitat” – siinäkö sotenkin kohtalo?