Raja tuli vastaan valinnanvapauskokeilussa: Ylä-Savossa ei oteta toistaiseksi uusia terveysaseman vaihtajia

5 250 ihmistä on vaihtanut perusterveydenhuollon palvelunsa yksityiselle Iisalmessa, Kiuruvedellä, Sonkajärvellä ja Vieremällä.

Ylä-Savon seutukunta
Ihmisiä Terveystalon vastaanottoaulassa.
Sakari Partanen / Yle

Ylä-Savossa käynnissä olevaan valinnanvapauskokeiluun ei oteta toistaiseksi uusia asiakkaita.

Toissa vuonna alkaneessa kokeilussa asukkaat ovat voineet halutessaan vaihtaa kunnallisesta terveyskeskuksesta yksityisen yhtiön asiakkaaksi. Kokeilussa jo mukana olevat asiakkaat voivat yhä tehdä vaihtoja palveluntuottajalta toiselle. Kuntayhtymällä ei ole kuitenkaan enää riittävää rahoitusta uusille terveyskeskuksen vaihtajille.

Yksityisen tuottajan on valinnut Iisalmessa, Kiuruvedellä, Sonkajärvellä ja Vieremällä 5 250 ihmistä. Se on 15 prosenttia alueen väestöstä. Kokeilussa on Ylä-Savossa mukana kolme yksityistä yritystä: Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy, Kunnanlääkärit Sonkajärvi Oy ja Terveystalo.

Kiuruvedellä yksityiselle on vaihtanut lähes kolmannes, Sonkajärvellä neljännes ja Iisalmessa noin seitsemän prosenttia asukkaista. Vieremällä vaihtajia on ollut vähän. Kokeiluun voi vapautua vielä uusia paikkoja, jos joku palaa takaisin Ylä-Savon sote-kuntayhtymän asiakkaaksi. Uusien kokeilijoiden mukaan ottamisesta päätetään kuitenkin erikseen.

Rajoitus koskee vain Ylä-Savon kuntia

Muissa kokeilukunnissa eli Kuopiossa, Tuusniemellä, Kaavilla, Rautavaaralla ja Joroisissa terveysaseman vaihtaminen on yhä mahdollista uusillekin halukkaille. Tosin Joroisissa kokeiluun ei ole ilmoittautunut vielä yhtäkään yksityistä palveluntuottajaa.

Valinnanvapauskokeilun piti alun perin päättyä tämän vuoden lopussa. Sote- ja maakuntauudistuksen lainsäädäntö on kuitenkin viivästynyt useampaan otteeseen.

Tämän vuoksi hankkeille järjestettiin jatkorahoitus myös ensi vuodelle ja kokeilu jatkuu elokuuhun 2019 asti. Määrärahat ovat kuitenkin selvästi pienemmät, minkä vuoksi asiakkaiden määrää Ylä-Savossa rajoitetaan. Pohjois-Savossa hanke sai ensi vuodelle vajaat 1,3 miljoonaa euroa.