"Nuorena en voinut kuvitellakaan maailmaa, jossa minua edustaisi joku kaltaiseni" – Nämä ehdokkaat tekivät historiaa Yhdysvaltain kongressivaaleissa

Kongressiin nousee ensimmäistä kertaa muslimi- ja alkuperäisväestöön kuuluvia naisia.

Kongressivaalit
Ilhan Omar on ensimmäinen pakolainen Yhdysvaltain kongressissa
Ilhan Omar on ensimmäinen pakolainen Yhdysvaltain kongressissa

Yhdysvaltain kongressivaaleissa nähtiin odotettu naisten rynnistys. Ehdolla oli ennätysmäärä naisia, ja useat eri taustoista tulevat pioneerinaiset rikkoivat lasikaton vaalipiireissään.

Myös seksuaalivähemmistot menestyivät aiempaa paremmin.

Kokosimme vaalien kiinnostavimmat läpimurrot.

Ensimmäiset alkuperäisväestön naiset

Kansasista ja New Mexicosta nousevat edustajainhuoneeseen ensimmäiset alkuperäisväestöön kuuluvat naiset.

New Mexicosta kongressiin äänestettiin pueblointiaaneihin kuuluva Deb Haaland. Haaland on kampanjoinut erityisesti vähäosaisten ja alkuperäisväestön oikeuksien puolesta.

– Nuorena en voinut kuvitellakaan maailmaa, jossa minua edustaisi joku kaltaiseni. Amerikka on vahvempi, kun työskentelemme kaikki yhdessä sen eteen, Haaland sanoi voittopuheessaan. (siirryt toiseen palveluun)

Vaalien alla Haaland arvosteli korkeimman oikeuden päätöstä, joka siunasi alkuperäisväestön äänestäjiä rajoittaneen lain Pohjois-Dakotassa.

Lain mukaan äänestäjäksi rekisteröityminen edellyttää katuosoitetta, vaikka useissa reservaateissa katuosoitteita ei ole.

Sharice Davids kannattajiensa ympäröimänä.
Sharice Davids vaalivalvojaisissa Olathessa, Kansasissa tiistaina.Whitney Curtis / AFP

Kansasista äänestäjät valitsivat Ho-Chunk-intiaaneihin kuuluvan Sharice Davidsin. Hän on asunut ja työskennellyt reservaateissa tavoitteenaan kehittää niiden taloutta.

Taistelulajeissakin ammattilaisena kilpaillut Davids on koulutukseltaan juristi.

Hän on myös osavaltionsa ensimmäinen avoimesti lesbo kongressiedustaja. Hän on luvannut edistää myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Ensimmäiset musliminaiset

Somalipakolaisena 12-vuotiaana Yhdysvaltoihin tullut Ilhan Omar ja palestiinalaistaustainen Rashida Tlaib ovat edustajainhuoneen ensimmäiset musliminaiset.

Omar kuuluu demokraattipuolueen entistä presidenttiehdokasta Bernie Sandersia kannattavaan siipeen.

Omar on myös ensimmäinen kongressiin valittu pakolainen.

Omar on sanonut, että hänen etenemisensä osoittaa muille maahanmuuttajataustaisille ja värillisille naisille, että myös heidän on mahdollista edetä poliittisen vallan ytimeen.

Hän ajaa julkista terveydenhuoltojärjestelmää ja ilmaista akateemista koulutusta.

Ilhan Omar puhuu.
Ilhan Omar puhui kannattajilleen valinnan varmistuttua Minneapolisissa tiistai-iltana.Kerem Yucel / AFP

Tlaib on palestiinalaisten maahanmuuttajien tytär Detroitista. Myös hän haluaa laajentaa liittovaltion sairausvakuutusohjelman kaikille ja nostaa minimipalkan 15 dollariin eli noin 13 euroon tunnilta.

Nuorimmat naistähdet läpi 29-vuotiaina

Kongressiin nousee ensimmäistä kertaa kaksi alle kolmekymppisten sukupolvea edustavaa naista.

New Yorkista Queensin ja Bronxin vaalipiiristä kongressiin eteni latinovähemmistöön kuuluva aktivisti Alexandria Ocasio-Cortez. Hän on milleniaalien sukupolven 29-vuotias suursuosikki, joka vetoaa etenkin demokraattien nykylinjaan tympääntyneisiin nuoriin.

Bernie Sandersin puolesta kampanjoineesta Ocasio-Cortezista on jo povattu puolueensa nousevaa tähteä ja uudistajaa. Hän haluaisi kammeta puolueen linjaa selvästi vasemmalle.

Ocasio-Cortez korosti kampanjassaan työväenluokkaista taustaansa ja sitä, että hän ei suostu ottamaan vastaan suuryhtiöiden tukia. Hänen kampanjansa oli yksityisten ihmisten rahoittama.

Alexandria Ocasio-Cortez puhuu toimittajille.
Alexandria Ocasio-Cortez puhui toimittajille äänestettyään Bronxissa, New Yorkissa tiistaina.Justin Lane / EPA

Ocasio-Cortezin rinnalla kongressiin etenee myös 29-vuotias Abby Finkenauer Iowasta.

Maksuttoman yliopistokoulutuksen puolesta kampanjoinut Finkenauer on kertonut, ettei hänellä ole varaa omaan kotiin ja että hänkin taistelee opintolainataakkansa kanssa.

Työläisperhetaustainen Finkenauer on työskennellyt minimipalkan korotusta ja perhevapaiden pidennystä ajavassa kansalaisjärjestössä.

Ensimmäinen naissenaattori republikaanien Tennesseestä

Republikaanien vahvalta tukialueelta Tennesseestä nousee kongressin ylähuoneeseen osavaltion kaikkein aikojen ensimmäinen naissenaattori.

Marsha Blackburn on lähellä presidentti Donald Trumpia, ja hän pyrki nostamaan esille kampanjassaan samoja konservatiivisia teemoja, joilla Trump itsekin aikanaan eteni.

Trump kävi toistuvasti Tennesseessä siivittämässä Blackburnia voittoon. Trump itse on Tennesseessä huomattavasti suositumpi kuin muualla Yhdysvalloissa.

Blackburn on istunut edustajainhuoneessa vuodesta 2003.

Marsha Blackburn.
Marsha Blackburn.AOP

Ensimmäinen homoseksuaali kuvernööri

Jared Polisista tulee Yhdysvaltain ensimmäinen avoimesti homoseksuaalina virkaan valittu kuvernööri. Polis toimii tällä hetkellä demokraattipuolueen kongressiedustajana.

Jared Polis ja Dianne Primavera lavalla.
Jared Polis saapui lavalle juhlimaan vaalivoittoaan yhdessä demokraattipoliitikko Dianne Primaveran kanssa Denverissä, Coloradossa tiistaina.Rick T. Wilking / AFP

Vaaleissa kuvernööreiksi pyrki muitakin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ehdokkaita.

Polista ennen Oregonin osavaltion kuvernöörinä on ollut biseksuaaliksi itsensä lukeva demokraatti Kate Brown. 2000-luvun alussa New Jerseyssä toimi kuvernöörinä Jim McGreevey, joka virkakautensa aikana kertoi julkisesti olevansa homoseksuaali.

Lue myös:

Nämä kuusi mahtinaista voivat tehdä USA:n välivaaleissa historiaa: "Jos ei istu päättävissä pöydissä, joutuu itse syödyksi"

Nuoren naissosialistin voitto ravistelee Yhdysvalloissa demokraattipuoluetta – "Minunlaiseni naiset eivät ole tavallisesti ehdolla"