1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kotityö

Tilastokeskus: Kotitöiden taloudellinen arvo toissa vuonna lähes 100 miljardia euroa

Jos kaikki kotityöt laskettaisiin, ne vastaisivat lähes kolmasosasta bruttokansantuotetta.

kotityö
Eläkeläinen valmistaa ruokaa kotonaan.
Peter Erik Forsberg / AOP

Kotitöitä ei pääsääntöisesti lasketa mukaan bruttokansantuotteeseen, mutta niille voidaan laskea taloudellinen arvo. Näin Tilastokeskus on tehnytkin, ja toissa vuonna kotitöiden arvo oli yhteensä lähes 100 miljardia euroa.

Tilastokielellä kotitaloustuotannon bruttoarvonlisäykseksi kutsuttu summa oli Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomessa 95,2 miljardia euroa vuonna 2016. Tästä 16,4 miljardin osuus sisältyy bruttokansantuotteeseen, joka puolestaan oli samana vuonna 216,1 miljardia euroa.

Bruttokansantuotteeseen sisältyvät muun muassa maatalous- ja puutarhatuotteiden kasvattaminen omaan käyttöön sekä metsästys, kalastus ja marjastus.

Asumisesta ja ruuasta suurimmat summat

Ulkopuolelle jäävistä kotitöistä suurin arvo syntyy asunnoissa pienistä korjaustöistä ja siivoamisesta. Merkittävä osuus on myös ruualla: sekä valmistuksella että tiskaamisella. Sen sijaan syömistä – tai nukkumista – ei Tilastokeskuksen mukaan lasketa tuotannolliseksi toiminnaksi, koska sitä ei voi kukaan toisen puolesta tehdä.

Jos lasketaan yhteen kaikki kotitaloustyö ja bruttokansantuote, laajennetun bkt:n arvoksi tulee Tilastokeskuksen mukaan 295 miljardia euroa. Siitä kotitöiden arvo on siis vajaa kolmannes.

Tilastokeskus kertoo laskeneensa kotitaloustuotannon arvon uuden kansainvälisen ohjeistuksen mukaan. Summa kattaa kotitalouksien itselleen tekemän työn arvon ja tuotannossa käytetyn kiinteän pääoman kulumisen. Syntynyt tilasto siis kuvaa kotitalouksien omaan käyttöönsä tuottamien tavaroiden ja palveluiden rahallista arvoa.

Vuodelle 2016 tehtyyn laskelmaan on käytetty kyseisen vuoden kulutustutkimuksen, vuoden 2009 ajankäyttötutkimuksen sekä monien vuositilastojen tietoja.

Muualla aiheesta:

Lisätietoa kotitaloustyön arvon laskemisesta Tilastokeskuksen sivuilla (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi